NEMA CARINSKE PRIJAVE

Dok bolnice šalju apele: Četrdeset respiratora iz Emirata već dva mjeseca na Sarajevskom aerodromu

U prevodu, BiH ima 140 respiratora koje nikada nije podijelila, dok direktori ustanova šalju dopise nadležnim institucijama

Oprema stigla 27.maja. M. Kadrić

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

22.7.2020

Četrdeset respiratora koje su Ujedinjeni Arapski Emirati (UEA) 27. maja donirali Bosni i Hercegovini već skoro dva mjeseca stoje skladišteni na carinskom terminalu Aerodroma Sarajevo. Razlog je, kako je potvrdio za "Avaz" Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) taj što nijedna institucija nije podnijela carinsku prijavu.

Podsjećamo, radi se o identičnim respiratorima koje je Vlada FBiH nabavila po cijeni od 10,5 miliona KM iz Kine preko firme „Srebrena malina“ u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića. 

No, to je sada druga strana priče. Saznajemo da je nakon što je MVP BiH dostavilu svu dokumentaciju o vrijednosti donirane opreme Ministarstvu sigurnosti, u vrijednosti od 2,5 miliona dolara, o tome je zatim obaviješteno Ministarstvo civilnih poslova, kako bi podijelilo ovu opremu. Da stvar bude gora, na posljednoj sjednici Vijeća ministara je donesena odluka o raspodijeli ove pomoći, ali respiratori i dalje stoje na terminalu.


Respiratori još uvijek stoje. Avaz

S druge strane bolnice apeliraju na nadležne da se pomoć rasporedi. U prevodu, BiH ima 140 respiratore koje nikada nije podijelila. Od ovoga iznosa, 100 je respiratora nabavila "Srebrena malina" za Vladu FBiH. No, zbog istrage nikada nisu raspoređeni, iako se tome Tužilaštvo ne protivi.

Međutim, kako smo objavili, potrebno je sada raspisati javni poziv kako bi firma respiratore podijelila medicinskim ustanovama. Ali, pitanje je kada će taj posao biti okončan.

Naša država je tako od gotovog napravila veresiju, a bolnice su pune pacijenata, a pandemija ne jenjava, nego naprotiv, svaki dan je sve gora situacija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.