ODATA POČAST HEROINI

Hatidža Mehmedović je simbol istrajnosti u borbi za istinu i pravdu

Napustivši nas majka Hatidža ostavila nam je obavezu, nastavak borbe za istinu i pravdu, rekao ef. Hrustanović

S. Smajlović / Avaz.ba

U organizaciji Udruženja „Majke Srebrenice“ i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, nizom vjerskih i kulturnih sadržaja, danas je obilježena druga godišnjica od smrti rahmetli Hatidže Mehmedović.

U Betićima, pored njenog mezara, proučena je Fatiha i položeno cvijeće.

U srebreničkoj Čaršijskoj džamiji proučen je tevhid.

Istaknuto je da je Hatidža simbol istrajnosti u borbi za istinu i pravdu.

Bila je glas žrtve koji je upozoravao da se nestali pronađu i dostojanstveno ukopaju. Tražeći posmrtne ostatke svoje porodice, bila je prisutna prilikom ekshumacija brojnih masovnih grobnica na području Podrinja i šire.

Majke Srebrenice kažu da je odlazak ove hrabre majke, veliki gubitak za sve njih.

Njena djela vječno će nas podsjećati na obavezu da se Srebrenica nikad ne zaboravi. Kada se još 2002. godine vratila u rodnu Srebrenicu, noseći tešku tugu i bol, ustala je i krenula u borbu za pravdu, istinu i pronalazak djece ostalih majki - sjeća se predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“ Fazila Efendić, koja je zamijenila Hatidžu na toj funkciji.

  • Hatidža Mehmedović

    Hatidža Mehmedović

    Foto: Arhiv


- Napustivši nas majka Hatidža ostavila nam je obavezu, nastavak borbe za istinu i pravdu i svakako sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici - kaže Ahmed efendija Hrustanović, dodajući da je imala posebno mjesto u srcima nas Srebreničana, Podrinjaca i u srcima svih Bosanaca i Hercegovaca, ali i ljudi širom svijeta, koji su prepoznali njenu  veličinu.

Fenomen majki Srebrenice je predmet socioloških istraživanja posebno sa aspekta činjenice da nikada nijedna nije posegnula za osvetom naspram egezekutora svojih sinova, očeva, braće, muževa, a sretale su ih svakodnevno prilikom povratka.

Znaju one ime i prezime svakog krvnika, jer ih svaki dan viđaju kako se slobodno kreću u gradu genocida.

Više o temi Hatidža Mehmedović

SREBRENICA
Postavljeni nišani Hatidži Mehmedović
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na