SAZNAJEMO

Skandal potresa Ambasadu BiH u Madridu: Burzić optužio ambasadoricu Danku Savić za mobing!

Informaciju za „Avaz“ potvrdila i ministrica Bisera Turković. Burzić, koji je ministar savjetnik u Ambasadi, poslao više dopisa u Sarajevo

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

22.7.2020

Savić: Izjasnila se o optužbama. Arhiv

Ambasadu BiH u Španiji potresa svojevrsni diplomatski skandal. Kako saznaje „Dnevni avaz“, Zlatan Burzić, ministar savjetnik u Ambasadi naše zemlje u Madridu, optužio je ambasadoricu Danku Savić za mobing.

Narušen odnos

 Ministarstvu vanjskih poslova BiH (MVP), koje je upoznato s Burzićevim navodima, a koje je on u više navrata slao tražeći odgovor i dokumentaciju za pripremu tužbe. Na sve ove okolnosti, također, već se izjasnila i ambasadorica Savić koja je, kako saznajemo, iznijela niz kontraoptužbi na Burzićev račun. O skandalu već danima bruje i zaposlenici Ambasade.

Da je sukob evidentan i da tinja već mjesecima, kao i da je podnesena prijava za mobing protiv ambasadorice Savić, potvrdila nam je i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

- Ovi odnosi se rješavaju prema internim procedurama i postupak je u toku – rekla nam je Turković.

Danka Savić, nekadašnja novinarka, na osnovu imenovanja Željka Komšića, postavljena je za ambasadoricu u Španiji. Savić je, također, u drugom Komšićevom mandatu od 2010. do 2014. godine bila ambasadorica u Češkoj.

BURZIĆ: Ne može da radi sa Savić. aRHIV

Nakon toga je bila zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, gdje je, također, sarađivala s Burzićem.

No, njihov odnos mjesecima je narušen, a to, osim zaposlenika Ambasade u Madridu, opterećuje i zaposlene u MVP-u u Sarajevu.

Potvrđeno nam je da se isprva mislilo da je riječ o ličnim nesporazumima, sve dok na adresu MVP-a nisu počele stizati međusobne optužbe i brojni dopisi. Burzić je Ministarstvu poslao više pisama u kojima je iznio navode o mobingu.

Ne mogu zajedno

Naš izvor tvrdi da je Ministarstvo vanjskih poslova ranije pokušavalo biti jedna vrsta medijatora, ali da je bilo neuspješno, jer su stvari postale ozbiljne.

- Ovdje se, očigledno, radi o suprotnim ličnostima koje po prirodi ne mogu zajedno – rekao nam je naš sagovornik iz MVP-a.

Šta kažu iz Ambasade

Kontaktirali smo jučer Ambasadu BiH u Madridu kako bismo razgovarali sa Savić.

 No, nakon što smo poslali mail, Savić nam je između ostalog napisala: U svakom slučaju, navod o mobingu, što je veoma lako provjerljivo, ne samo da nema nikakvog osnova, nego je riječ o bezočnoj laži. Burzić nije odgovorio na naš upit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.