POTPISAN MEMORANDUM

USAID donirao 160.000 KM za osam sigurnih kuća u BiH: Podrška ženama i djeci koji trpe nasilje

Potrebna je ogromna hrabrost da žena progovori ukoliko je izložena porodičnom naselju, kazala je direktorica USAID-a u BiH Nensi J. Eslik

Danas potpisan Memorandum o dodjeli grant sredstava nevladinim organizacijama. Fena

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

22.7.2020

USAID, zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice i agencijom za ravnopravnost polova u BiH, započinje projekat s ciljem osiguravanja sredstava za osam sigurnih kuća kako bi na taj način pružili podršku i pomoć ženama i djeci koji su izloženi nasilju.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić i direktorica USAID-a u BiH Nensi J. Eslik (Nency J. Eslick) potpisali su Memorandum o dodjeli grant sredstava nevladinim organizacijama koje posjeduju sigurne kuće u vrijednosti od više od 160.000 KM.

Ovaj novac je obezbijedio USAID, a direktorica je kazala da je ženama za vrijeme pandemije dvostruko teže i da je broj slučajeva porodičnog nasilja povećan za čak 50 posto. 

Potrebna je ogromna hrabrost da žena progovori ukoliko je izložena porodičnom naselju, a kada jednom progovori o tome moramo se pobrinuti da joj bude osigurana odgovarajuća briga i usluge koje su joj potrebne, posebno ukoliko ima djecu koja su također izložena nasilju, a ona treba i želi da ih zaštiti - poručila je Eslik.

Kazala je kako vjeruje u to da u BiH ima sposobnih socijalnih radnika i policijskih službenika koji žele da osiguraju podršku ženama koje trpe nasilje, ali da su im često ruke svezane ili zbog preplitanja nadležnosti nisu u mogućnosti da reagiraju.

USAID se nada će ovim grantom bar nevladinim organizacijama pomoći da budu učinkovitije u pružanju pomoći i sigurnosti ženama i djeci koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja.




Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.