SJEDNICA SENATA UNSA-E

Škrijelj za "Avaz": Doktor Gavrankapetanović ima našu punu podršku

UNSA u punom kapacitetu stoji uz doktora Gavrankapetanovića i njegovog prava da bude redovni profesor Medicinskog fakulteta i da drži nastavu studentima, rekao Škrijelj

Rektor Rifat Škrijelj. Avaz

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

22.7.2020

Završena je online sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu, na kojoj se između ostalog, govorilo o podršci članu akademske zajednice prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, a koju je na dnevni red stavio rektor Rifat Škrijelj

Time je upućen poziv članovima Senata da podrže prof. Gavrankapetanovića u cilju ostvarivanja prava na rad i prava na slobodu govora.

- Večinom glasova Senat je podržao profesora doktora Ismeta Gavrankapetanovića. Bilo je pojedinih organizacionih jedinica kao što je Medicinski fakultet i pridružena članica Klinički centar koji su pokušali ovu tačku Senata osporiti i bio je određen broj dekana koji su bili suzdržani - rekao nam je Škrijelj.

Podrška doktoru Gavrankapetanoviću. Avaz

Ipak, većinom glasova Senat Univerziteta u Sarajevu dao je podršku i stao iz doktora Gavrankapetanovića.

- Time se Univerzitet u Sarajevu vrlo precizno odredio po pitanju napada na ovog uglednog profesora. UNSA u punom kapacitetu stoji uz doktora Gavrankapetanovića i njegovog prava da bude redovni profesor Medicinskog fakulteta i da drži nastavu studentima, a koja mu osporavaju posljednjih godina. Time su prekršena njegova ljudska i akademska prava. Univerzitet na nivou svih tijela Upravnog obora Senata i ja kao rektor stojimo da je profesor Gavrankapetanović oštećen - rekao je Škrijelj.

Dodaje da o tome postoje određene odluke Suda koje nisu u cijelosti provedene na Medicvinskom fakultetu. 

- Profesoru Gavrankapetanoviću se pokušava u struci nanijeti šteta putem Ljekarske komore u čemu, nažalost, učestvuju i neki članovi Akademske zajednice koji se na taj način izlažu riziku da budu procesuirani pred Etičkim komitetom u Sarajevu jer nanose štetu kolegi iz Akademske zajednice protivno zakonu - dodao je Škrijelj.

Rektor nije htio govoriti o detaljima sjednice, samo je naglasio da je Gavrankapetanović večinom glasova dobio podršku i da UNSA stoju uz njega i isti stav će imati prema svim članovima kada i ako ih budu pokušali diskrimitirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.