NA LICU MJESTA

Situacija s koronom popunila hotele i apartmane: U Neumu kao u košnici, više gostiju nego lani

Ima još mjesta, ali se u jedinom bh. gradu na moru tek očekuje vrhunac sezone

M. Smajkić / Avaz.ba

Neum jučer: Bh. građani uživaju

Foto: Avaz


Naš jedini grad na moru u špici turističke sezone, koja se, uobičajeno, računa od 20. jula, pretvara se u košnicu.

Daju popuste

Uprkos turbulencijama na tržištu uzrokovanim situacijom s koronavirusom i rupama u predsezoni, kada su rezervacije inozemnih gostiju redom otkazivane, u Neumu se, trenutno, bilježi izuzetno pozitivan turistički promet.

U odnosu na isti datum prošle godine, u našem jedinom gradu na moru boravi 500 gostiju više i to u hotelima. Kazala nam je to Ankica Bogdanović iz Turističkog ureda Neum, istakavši da su skoro svi hotelski kapaciteti popunjeni, dok je u privatnom smještaju popunjenost  80 posto.

- Za vikend je to bilo i 95 posto, a pogotovo dobru popunjenost bilježe privatnici uz more. I tu se još može naći mjesta, a pogotovo slobodnih kapaciteta imaju objekti iznad magistrale - kazala je.

Da su hotelijeri  zadovoljni, potvrđuje nam Davor Krešić, poznati neumski turistički radnik i dopredsjednik Udruženja hotelijera BiH. Akcijske ponude, cijene niže za 25 do 30 posto nego lani, sjajni popusti za djecu, dovoljan su razlog da gosti bukiraju  hotelski smještaj.

 • Ivana, Andreana i Tijana: Pozitivno iznenađene

  Ivana, Andreana i Tijana: Pozitivno iznenađene

  Foto: Avaz


- Ima još slobodnih mjesta u hotelima, ali najave su veoma dobre, buking ide odlično. Ako gledamo špicu sezone, za sada je relativno dobro, budući da se ničemu nismo nadali. S druge strane, hoteli jesu krcati, ali pola gostiju skoro nam je gratis, jer je riječ o djeci. Ako govorimo o broju noćenja, rekli bismo da je to sjajno, a finansijski je već problematično, jer se ne živi od broja noćenja. No, ipak, šta se sve desilo, i ovo je dobro - govori Krešić.

Iako Neum slovi i dalje kao “korona-free” destinacija, ipak se, kaže on, postavlja pitanje šta će se događati s epidemiološkom situacijom i šta turističke radnike u Neumu čeka u septembru i  oktobru.

 • Neum i dalje slovi kao “korona-free” destinacija

  Neum i dalje slovi kao “korona-free” destinacija

  Foto: Avaz


Brojni sadržaji

Među gostima koji su vjerni Neumu je Mirsada Salčinović iz Jelaha. Ona je sa svoje dvije sestre stigla u subotu i planirale su odmoriti osam dana.

-  Ovdje nam je prelijepo, uživamo u ljepotama koje nudi ovaj naš grad. Raduje me da su plaže krcate i da je svaki dan sve više ljudi - kaže nam ona.

Ivana i Andreana Vidić te Tijana Nedić iz Bosanskog Broda u Neumu su bile posljednji put prije 10 godina.

- Da nije situacija kakva jeste, mi bismo bile u Crnoj Gori. Ali smo pozitivno iznenađene Neumom. Cijene i smještaja i hrane su pristojne, a ima i sadržaja za mlade – kaže Ivana.

 • Neum i dalje slovi kao “korona-free” destinacija

  Neum i dalje slovi kao “korona-free” destinacija

  Foto: Avaz


Prihvatljive cijene

Privatni smještaj može se naći po cijeni od 20 do 40 KM po krevetu, rekla nam je Ankica Bogdanović. Cijene diktira blizina plaže i drugih sadržaja, a zavise i od toga želi li se samo noćenje ili uz njega i doručak. S druge strane, cijene u hotelima uglavnom su 80 KM po osobi, i to na bazi polupansiona.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na