PREDSJEDAVAJUĆA KLUBA

Lidija Bradara: Ne možete svaki put i za sve optužiti HDZ

Budući da godinama imamo ministre finansija na razini i Federacije i BiH, to je za mene jedini ispravni put, kaže Bradara

Bradara: Vjerujem da ćemo usaglasiti tekstove. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

22.7.2020

Moram izraziti zadovoljstvo što smo napokon usvojili državni budžet, iako, doduše, u različitim tekstovima, kazala je za „Avaz“ predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Lidija Bradara.  


Formirana komisija

- To nije niti prvi put i to je praksa koja se događa u parlamentarnom životu u dvodomnim parlamentima. Usvajanjem državnog proračuna ujedno smo imenovali i članove Povjerenstva ispred Doma naroda u Zajedničko povjerenstvo za usaglašavanje tekstova. Za nekoliko dana i Zastupnički dom dobit će pismo u kojem ćemo ih obavijestiti da je zakon usvojen u različitim tekstovima i onda će i oni imenovati svoje članove u Povjerenstvo – pojasnila je Bradara.

Dodala je da će nakon toga šest članove Komisije nastojati postignuti saglasnost o jedinstvenom tekstu državnog budžeta.

Na naše pitanje šta će se desiti ukoliko Komisija ne uspije postići saglasnost o jedinstvenom tekstu, Bradara je kazala kako ne vjeruje da će se to desiti.

- Svi moramo težiti kompromisima i dogovorima. Amandmani koje smo uložili kolegica Pendeš (Marina, op. a.) i ja samo vraćaju proračun u zakonske okvire. Mi ne smijemo kao najviši zakonodavni organ dopustiti da se krši zakon – istakla je Bradara.

Izričito je odbila navode da su imenovanja direktora državnih institucija na bilo koji način povezana s usvajanjem budžeta.

- HDZ spada u jednu od rijetkih stranaka kojima odgovara red. Budući da godinama imamo ministre financija na razini i Federacije i BiH, to je za mene jedini ispravni put. Proračun je politički dokument i iz tog dokumenta moraju se prepoznati i politike. Budući da smo mi zemlja tri konstitutivna naroda, svi se moraju prepoznati u proračunu – kazala je Bradara.

Uložili amandmane

Na optužbe kolega da HDZ koči procese u BiH, Bradara odgovara da se ne može svaki put i za sve optužiti HDZ.

- Mi smo uložili amandmane i rekli da ćemo podržati proračun. To što Bakiru Izetbegoviću to nije odgovaralo i što se njemu naši amandmani ne sviđaju, to je već njegov problem. Kad Izetbegović glasuje kontra HDZ-a, to je za njega opravdano, ali kad HDZ glasuje onako kako smo dogovorili, onda je to rušenje i BiH i proračuna te institucija BiH. Mislim da to nije korektno – zaključila je Bradara.

Spremni “sutra” izaći na izbore

Na pitanje o održavanju ovogodišnjih lokalnih izbora, Bradara kaže da će HDZ učiniti sve da budžet bude usvojen i da u njemu postoje sredstva za održavanje izbora.

- HDZ je spreman sutra izaći na izbore i samo je pitanje provođenja zakonodavnog procesa i na koji način će to provesti Središnja izborna komisija koja je izabrana na način na koji je već izabrana. Mi se zalažemo da se održe i izbori u Mostaru, koji još nisu raspisani – kaže Bradara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.