PREDSTAVNIČKI DOM

Burna rasprava o imenovanju Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH

Začuđen sam nervoznim nastupom Lovrinovića, kaže Osmanović

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

23.7.2020

Tokom rasprave o imenovanju Cikotića, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je da je Cikotić bio u sastavu Vijeća ministara BiH.

- Predlažem na potvrđivanje odluku o imenovanju Selme Cikotića na poziciju ministra sigurnosti BiH – kratko je kazao Tegeltija.

Zastuopnik HDZ-a Nikola Lovrinović kazao da mu je žao što Tegeltija nije povukao svoj prijedlog.

- Nismo bili protiv niti jednog prijedloga SDA, ali ovog trenutka imamo razlog. Cikotić je bio vezan za određene događaje, u Bugojnu su pobijeni Hrvati. Posebno nas je iritirao u nastupima u medijima kad je govorio da je štitio Hrvate, ali eto danas nek izađe i kaže gdje su pokopani Hrvati i mi ćemo glasati za njega – istakao je Lovrinović.

Dodao je da je Cikotić bio na bitnim pozicijama u ratu i da zbog toga zna gdje su pokopani pobijeni Hrvati.

- Gospodine Tegeltija zar ovo nisu opravdani razlozi za povlačenje imenovanja. Nema šanse da ćemo podržati bilo šta što on predloži. Što nam to treba, što to treba njemu? Nije kasno da povučete prijedlog, a kolegama iz SDA poručujemo da predlože nekog drugog – naglasio je Lovrinović.


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Zastupnik Adil Osmanović (SDA) ovom prilikom kazao je da je posebno bitno potvrditi imenovanje ministar sigurnosti, a u pogledu migrantske krize.  

- To je jedan od najvećih problema koji pritišću BiH. Svako jutro vidjet ćete da na granici BiH zaustavljeno stotine migranata ili je u USK pronađeno 600 migranata, pa je njih 450 privedeno. Mi nemamo ministra sigurnosti koji treba da ove aktivnosti koordinira. Obzirom da smo imali ministra sigurnosti koji je zaista izuzetno dobro radio svoj posao, pristupili smo s posebnom pažnjom odabiru novog kandidata. Punim kapacitetom stojimao iza Cikotića, ponudili smo najbolje rješenje – istakao je Osmanović.

Dodao je da se iz biografije vidi u kakvoj osobi se radi.

- Začuđen sam nervoznim nastupom Lovrinovića. Sve što se trebalo uraditi kad je u pitanju provjera kandidata urađeno je. Papir koji ste podjelili govori da nema greške ili bilo kakvih povreda prava prema bilo kome u Bugojnu. U tom papiru piše da je donesena odluka o obustavi istrage protiv Cikotića, a to je urađeno zato što ne postoji osnov sumnje da je Cikotić prekršio zakon – rekao je Osmanović.

Zastupnik Predrag Kožul (HDZ) poručio je da istup kolege Lovrinovića nije nervozan, već emotivan.

- Tema o kojoj govorimo izaziva duboke emocije. Akt koji smo dobili na klupe nije neozbiljan. I u njemu piše da se oštećeni imaju pravo žalbe na obustavu postupka protiv Cikotića. Evidentno je tu nešto, a pretpostavljam da je tužiteljica bila dužna prije dvije godine obavijestiti da je obustavila istragu i da se oštećeni imaju pravo žaliti na to. Ali ona je ovaj predmet stavila u ladicu i onda se penzionisala – istakao je Kožul.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Zastupnik Saša Magazinović (SDP) kazao je da za SDA nije ključni argument za imenovanje migrantska kriza. 

- Nije migrantska kriza bitna za SDA, da jeste ne bi na Domu naroda podržali budžet u kojem nema sredstava za migrantsku krizu - poručio je Magazinović. 

Zastupnik Lovrinović pozvao je Cikotića da izađe za govornicu i da kaže gdje su pokopani pobijeni Hrvati Bugojna. 

- Ne tvrdimo da je kriv, ali kriv je jer je znao. Sigurno je znao, nek kaže gdje je 15.000 ljudi. Imamo raznarzne podatke - poručio je Lovrinović. 

Potpredsedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZ) kazala je da su s područja Bugojna protjerani Hrvati. 

- Sad u Bugojnu živi oko 5.000 Hrvata, to znači ne da su samo protjerani, a to znači da im nije omogućen ni povratak nakon rata. Članovi porodica pobijenih Hrvata očekuju ekshumaciju posmrtnih ostataka na Rostovu. Šta dugo reći, ne možete a da ne budete emotivni. Imenovanje Cikotića je zapravo dosipanje soli na rane Hrvata - istakla je Krišto. 

Dodala je da imenovanje ovakvih osoba na bitne funkcije ne bi trebao biti interes BiH, ako želi biti pravna država.  

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Zastupnik Branislav Borenović (PDP) poručio je da trenutna rasprava pokazuje kako je stanje u vladajućoj koaliciji. 

- SDS i PDP neće podržati imenovanje Cikotića u Savjet ministara BiH koji i onako ništa ne radi - istakao je Borenović. 

Zastupnica SNSD-a Sanja Vulić poručila je Borenovića da ne govori u ime SNSD-a i da toj partiji ne treba portparol. 

- Korektan smo koalicioni partner, a vidjet ćete kako ćemo glasati o imenovanju ministra sigurnosti BiH - istakla je Vulić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.