JAVNE NABAVKE

RITE Gacko: Bez javnog nadmetanja Optima Grupi dodijeljeno 25 miliona KM

Za pet godina ovo javno preduzeće nije uspjelo provesti ni jedan uspješan tender za nabavku euro dizela

RiTE Gacko. Arhiv

Avaz.ba

23.7.2020

Zbog „krajnje hitnosti uzrokovane nepredvidljivim događajima“ uprava Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Gacko već pet godina dijeli milionske ugovore za nabavku dizel goriva isključivo Optima Grupi.

Po dostupnim podacima do danas je putem pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja od ove kompanije nabavljeno gorivo vrijedno 25,18 miliona KM, iako uprava ne može dokazati razloge zbog kojih se poziva na krajnju hitnost, piše portal Transparetno.

Ovo je čak dva puta zaključila Glavna služba za reviziju RS, ali se ta praksa uporno nastavlja. Za pet godina ovo javno preduzeće nije uspjelo provesti ni jedan uspješan tender za nabavku euro dizela, jer je svaki poništavan odlukom Ureda za razmatranje žalbi i to zbog žalbe ponuđača "Hifa Petrol" iz Sarajeva.

Nakon poništenja tendera, ugovori su dodjeljivani putem pregovaračkih postupaka Optima Grupi, a opravdanje za takav potez svaki put su bili nepredvidljivi događaji i krajnja hitnost, iako je uprava ovog preduzeća sama sebe dovela u takvu situaciju. Zakon o javnim nabavkama BiH izričito zabranjuje da se opravdanja i događaji koji su doveli do krajnje hitnosti na bilo koji način dovode u vezu sa ugovornim organom koji raspisuje tender.

Da se ovi postupci nezakonito provode još prije četiri godine upozorila je Glavna služba za reviziju:

– Za pomenute nabavke Društvo je pokušavalo da provede otvorene postupke javne  nabavke, ali zbog predugog trajanja postupaka usljed žalbi određenih ponuđača Društvo se opredijelilo za pregovarački postupak bez objave obavještenja o javnoj nabavci. Razlozi krajnje hitnosti, prouzrokovane događajima nepredvidljivim za ugovorni organ, u ovom slučaju ne mogu biti dokazani - navodi se revizorskom izvještaju.

Glavna služba za reviziju je i 2018. konstatovala da ova preporuka nije provedena i da je uprava RITE Gacko nastavila da krši zakon o javnim nabavkama jer se razlozi krajnje hitnosti ne mogu dokazati. Od tada Glavna služba za reviziju RS nije radila reviziju poslovanja ovog javnog preduzeća, a ista praksa nesmetano je nastavljena sve do danas.


Kako se nabavljalo gorivo u RiTE Gacko. Transparentno.ba

Tako je ovo javno preduzeće za pet godina zbog krajnje hitnosti dodijelilo Optima Grupi 18 ugovora ukupne vrijednosti 25,18 miliona, a svaki put na pregovore je bio pozvan samo jedan ponuđač.


U tom periodu propalo je ukupno šest otvorenih postupaka za nabavku goriva i svaki put zbog usvojene žalbe ponuđača "Hifa Petrol" koji je po mišljenju KRŽ više puta pogrešno eliminisan iz nadmetanja.  U jednom od tih slučajeva tender je vrijedio 27 miliona, pristigle su tri ponude, ali je za RITE Gacko samo jedna bila prihvatljiva, jer firma "Hifa Petrol" navodno nije pravilno popunila obrazac ponude i izjavu o prihvatanju načina plaćanja. KRŽ je utvrdio da to nije bilo utemeljeno, poništio je tender, ali su ugovori opet dodijeljeni Optima Grupi putem pregovaračkih postupaka.


Isti scenario ponavljao se godinama, a pored pomenutih 25,18 miliona KM zbog krajnje hitnosti u proteklom periodu Optima Grupi su dodijeljena još tri ugovora vrijedna 9,9 miliona, takođe putem pregovaračkih postupaka, ali su u ta tri slučaja našli drugo obrazloženje.


Iz svih ovih postupaka evidentno je da uprava RITE Gacko favorizuje Optima Grupu koja se jedino poziva na pregovore u pregovaračkim postupcima, a odluke KRŽ-a dodatno potvrđuju da je ova firma dovođena u povlašten položaj i tokom provođenja otvorenih postupaka. Uprkos činjenici da je nezakonito potrošeno preko 25 miliona KM, da je to dva puta potvrdila i revizija, nadležne pravosudne institucije nisu reagovale, piše Transparentno.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.