VIDEOKONFERENCIJA

Jović: BiH od EU očekuje pomoć u organizaciji povrataka migranata u zemlje porijekla

Osim zaštite vanjskih granica EU, najavljena je podrška zemljama zapadnog Balkana u zaštiti svojih granica

Avaz.ba / Fena

Pritisak ilegalnih migracija se povećava

Foto: MSBiH


Ministri unutrašnjih poslova i sigurnosti zapadnog Balkana i predstavnici Evropske unije na današnjoj videokonferenciji razgovarali su o modelima efikasnije borbe protiv neregularnih migracija duž istočno-mediteranske rute.

Konferenciji su prisustvovali i potpredsjednik Evropske komisije za promociju evropskog načina života Margaritis Šinas, komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Verhelji (Várhelyi), ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer (Nehammer) te predstavnici Frontex-a i ICMPD-a.

Bosnu i Hercegovinu su na konferenciji predstavljali zamjenik ministra sigurnosti BiH Nedeljko Jović, direktor Granične policije BiH Zoran Galić i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar.

Jović je predstavio trenutno stanje u BiH te istakao najveće izazove sa kojima se susreću sigurnosne agencije u suzbijanju ilegalnih migracija i borbi protiv trgovine ljudima.

Više od 60 hiljada ilegalnih migranata koji su u protekle dvije i po godine registrovani na teritoriji BiH i trenutni ulazak oko 150 migranata dnevno, predstavlja veliki sigurnosni i humanitarni izazov za BiH, naglasio je Jović.

Za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija neophodno je jačanje kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH i organa za migracije i azil u cilju veće efikasnosti  u borbi protiv nezakonitih migracija u zemlji, jačanje kapaciteta svih policijskih agencija za borbu protiv krijumčarenja migranata, te bolje provođenje sporazuma o readmisji.

  • Pritisak ilegalnih migracija se povećava

    Pritisak ilegalnih migracija se povećava

    Foto: MSBiH


Jović je dodao da BiH od EU očekuje materijalnu pomoć, podršku u organizaciji povrataka ilegalnih migranata u zemlje porijekla kao i razmjenu informacija i najboljih praksi.

S obzirom da se pritisak ilegalnih migracija povećava, dogovoreno je udruživanje snaga u borbi protiv ilegalnih migracija. Osim zaštite vanjskih granica EU, najavljena je podrška zemljama zapadnog Balkana u zaštiti svojih granica.

U zajedničkoj deklaraciji koja je usvojena danas, naglašeno je da se neće se tolerisati ilegalni prelasci granice, najavljeno ubrzanje povratka osoba kojima ne treba međunarodna zaštita u zemlje porijekla kao i razmjena informacija i jačanje operativne saradnje u razbijanju grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na