PREDSTAVNIČKI DOM

Osmanović: Nadam se da će Cikotić nastaviti dobar posao koji je započeo Radončić

Migrantska kriza je jako teško i kompleksno pitanje, kaže Osmanović

Osmanović: Najbitnije je da smo popunili prazan prostor. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

23.7.2020

Najbitnije je da smo popunili prazan prostor od perioda kada je goispodin Fahrudin Radončić podnio ostavku, kazao je u pauzi današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH zastupnik Adil Osmanović (SDA). 

- Migrantska kriza je jako teško i kompleksno pitanje, sam ministar, ministarstvo sigurnosti pa i Vijeće ministara ne može dati adekvatan odgovor. Tu se moraju uključiti svi nivoi vlasti, enetiteti, kantoni, općine, ali sma ubijeđen da će ministar Cikotić na najbolji mogući način koordinirati te aktivnosti da prije svega da se zaštiti granica BiH prema Srbiji i da je što je moguće manji broj migranata uđe u BiH. Kazao sam da je gospodin Radončić zaista odlično radio svoj dio posla, stavio je neke nove akcente pristupa rješavanju migranstke krize. Nadam se da će Cikotić nastaviti s tim – poručio je Osmanović.

Dodao je da je isti Selmo Cikotić bio u sastavu Vijeća ministara u peridou 2007. i 2011. godina.


Osmanović: Nadam se da će Cikotić nastaviti dobar posao koji je započeo Radončić. Arhiv

- Misnistar odbrane i jako je uspješno radio taj dio posla. Jedno vrijeme je bio zamjenik ministra odbrane i u prvom i u drugim imenovanjima zastupnici HDZ-a su glasali za Selmu Cikotića. Ovo današnje glasanje se može povezati sa ovim određenim njihovim i dalje negiranjima kad je upitanju imenovanje CIK-a. Njihov stav koji su oni iznijeli da jedan vremenski period koliko će trajati neće glasati za kadrove SDA. Naravno mi ne bismo predložili Selmu Cikotića da imamo bilo kakva ozbiljna saznanja da se protiv njega vodi postupak. Naprotiv naša sauznanja su onakva kakava smo danas izniejli a to je - sve ono što je bilo određenih istražnih postupaka i procesa je obustavljeno i narano stojmo pri stavu da svaki naš kadar i svako naše kadrovsko rješenje koje je imenovano ukoliko se pokrene sudski postupak dokaže se određena odgovornost krivica naravno da će ti ljudi podniejti ostavku – naglasio je Osmanović. 

Prema njegovim riječima, SDA je učinila sve da se usvoji državni budžet.

- Vi znate da jedina sad primjedba CIK-a da njima nedostaje 4,2 miliona KM, ono što treba da se obezbijedi u budžetu BiH. Mi smo sve uradili, u Vijeću ministara smo na vrijeme glasali za budežt u Predsjeništvu BiH na sjednici Predstavničkog i Doma naroda. Vidjećemo sutra šta će uraditi ova komisija koja treba da usaglasi identičan tekst kad je upitanju budžet BiH. Također ćemo sve uraditi da do 30. jula se dođe do usvajanja, odnosno usaglašavanja istog teksta kad je upitanju budžet BiH – istakao je Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.