REAKCIJE

Rogić smatra da je neprihvatljivo održavanje izbora u Mostaru pet dana pred Božić

Trebalo je pomjeriti izbore po svaku cijenu i zbog same specifičnosti grada Mostara, smatra Rogić

CIK: Željeli smo da se izbori za Mostar što prije raspišu. N. Ajnadžić

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

23.7.2020

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Željko Bakalar pojasnio je zbog čega je došlo do odluke o raspisivanju izbora naglašavajući da je želja svih članova bila da se to što prije uradi.

Iz CiK-a su kazali da lokalni izbori u Mostaru do sada nisu mogli biti raspisani jer nisu postojala izborna pravila, ali da sada zbog usvojenih izmjena Izbornog zakona u Parlamentu BiH postoji pravna mogućnost.

- Ono što je nas opredijelilo da odluku o raspivanju izbora raspišemo leži u više činjenica. Jedna od tih činjenica je presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i Mišljenje Evropske komisije koje pod tačkom 1 kaže da treba osigurati održavanje izbora u Mostaru - rekao je Bakalar.

Pojasnio je da izbori nisu mogli biti 13. decembra jer se ne bi mogao ispoštovati rok od 150 dana od objavljivanja do održavanja izbora.  

Bakalar je rekao da ako ne dobiju novac na vrijeme neće moći osigurati štampanje glasačkih listića.

Jedini koji je glasao protiv odluke da se izbori u Mostaru održe 20. decembra bio je Vlado Rogić. On je tokom sjednice CIK-a kao razlog naveo problem u samom datumu održavanja.

Kako je istakao, izbori će se održati pet dana uoči Božića što je prema njegovom mišljenju bilo neprihvatljivo. Na pres-konferenciji nakon sjednice CIK-a iznova je obrazložio svoj stav.

Naveo je da će se post-izborne radnje prenijeti na Badnje veče i Božić.


CIK: Željeli smo da se izbori za Mostar što prije raspišu. N. Ajnadžić

- Donesena je odluka da se na Božić radi izborni proces. Zbog toga nisam sretan, osjećam se kao Luka Modrić kada je dobivao nagradu za najboljeg igrača na Svjetskom prvenstvu jer nije dobio ono što je htio. Mi u 21. stoljeću provodimo izbore na blagdane, bilo da je Bajram, Božić ili neki drugi bladgan u pitanu. Trebalo je pomjeriti izbore po svaku cijenu i zbog same specifičnosti grada Mostara – rekao je Rogić.

Ostali članovi CIK-a na čelu s predsjednikom Bakalarom tvrde da nije prekršena odredba o nemogućnosti održavanja izbora na dan blagdana uprkos Rogićevom mišljenju.

Član CIK-a Suad Arnautović rekao je da je uzrok nedaća kršenje Izbornog zakona onih koji bi trebalo da ga provode. Izričito je odbacio svaku implikaciju da se datumom održavanj izbora u Mostaru krše vjerska prava. Uporedio je i izbore u Hrvatskoj 2019. godine koji su bili održani 22. decembra, tri dana uoči Božića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.