POSEBNE MJERE

Za izbore u BiH potrebno i 110.000 rolni toalet-papira

Na svakom biračkom mjestu biračima će se mjeriti temperatura, a prostorije na dan izbora morat će se provjetravati najmanje jednom svako sat

Shematski prikaz biračkog mjesta u doba pandemije. PrintScreen

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

24.7.2020

Sudeći prema instrukciji o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima COVID-19 pandemije, koju je donijela Centralna izborna komisija (CIK) BiH, održavanje ovogodišnjih izbora značajno će poskupjeti, a birački proces će se iskomplicirati i usporiti.   

Prema CIK-ovoj instrukciji, koja je objavljena i u ''Službenom glasniku BiH'', između ostalog, na svakom biračkom mjestu mjerit će se temperatura biračima, a prostorije na dan izbora morat će se provjetravati najmanje jednom svako sat.

Dodatna oprema

Osim standardne opreme, bit će potrebno osigurati i 110.000 rolni toalet-papira, isto toliko maski i rukavica te više od 40.000 salveta. U instrukciji se navodi kako će za svako biračko mjesto, kojih u BiH ima oko 5.500, biti potrebno po 20 rolni toalet-papira, maske i rukavice, ali i osam papirnih ubrusa, jedan beskontaktni toplomjer i po tri jednokratna kombinezona i tri vizira za članove biračkih odbora koji direktno rade s biračima.

- Neophodni su i tri sredstva za dezinfekciju radnih površina za glasačke kutije, dva sredstva za dezinfekciju ruku, dva čvrsta i jedan tečni sapun, kao i po jedno sredstvo za dezinfekciju radnih površina za biračko mjesto i sredstvo za dezinfekciju pultova te kanta za odlaganje rukavica i maski - navodi se u instrukciji CIK-a BiH.  

Osim toga, mora se osigurati po jedan poster “Upozorenje na opasnost od virusa COVID-19”, kao i “Pravila u vezi sa zdravstvenom zaštitom od virusa COVID-19” te tri žute samoljepljive trake s natpisom “Držite rastojanje od najmanje 1,5 metara”. Od svega navedenog, upravo rastojanje od 1,5 metara može biti najspornije.

Osigurati prostor

Bivši član CIK-a Vehid Šehić za „Avaz“ kaže da će, sudeći prema ovoj instrukciji, velika odgovornost biti na općinskim i gradskim izbornim komisijama, da osiguraju adekvatan prostor za biračka mjesta.

Šehić: Velika odgovornost. Arhiv

- Definirano je da mora postojati distanca između članova biračkog odbora. Mora se osigurati prostor i za posmatrače, jer i među njima treba biti distanca od 1,5 metara. Poučeni prethodnim iskustvom, znamo kolikia gužva zna biti na biračkim mjestima - pojasnio je Šehić.  

Identificiranje birača

- Ne treba sve komplicirati. Jasno je da će se vršiti identifikacija birača na glasačkim mjestima. Jasno je da će se, najvjerovatnije, morati nositi i maske, ali ne vidim da će tu doći do problema, jer svako od nas može na nekoliko sekundi spustiti masku da bi bio identificiran - istakao je Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.