KRIZNI ŠTAB ZDK

Huseinagić: Moramo povećati stepen poštivanja individualne i zaštite drugih

Neki uzorci i nalazi iz ZDK su vraćeni iz Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo, rekao Jupić

Piše: D. Jurišić / Avaz.ba

24.7.2020

S današnje pres-konferencije - Avaz
S današnje pres-konferencije - Avaz
Adnan Jupić - Avaz
Adnan Jupić - Avaz
Rasim Skomorac - Avaz
+1

Svako od nas ima pravo da se ne boji za sebe, ali svako od nas je potencijalno pozitivan i moramo biti odgovorni prema drugima. Fizička distanca, a socijalna odgovornost, kazao je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić.

Napomenuo je da je najvažnije da svi građani budu savjesni.

- Moramo povećati stepen poštivanja individualne i zaštite drugih. Kad govorimo o brojevima, treba ih posmatrati relativno. Imamo veći broj pozitivnih i normalno je da mora biti više umrlih. Govorim podatke za cijelu Federaciju, u prvih 70 dana epidemije u prosjeku smo imali 15 pozitivnih slučajeva, a smrtnost je bila 3,7 posto. U zadnjih 60 dana, nakon što je ukinuto stanje prirodne nesreće, prosječno dnevno smo imali 70 novih slučajeva a smrtnost je 1,7 posto, manja nego što je bila ranije – rekao je Huseinagić.


Nedostatak testova


Na pres-konferenciji Kriznog štaba za praćenje koronavirusa Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održanoj danas, novinarima su se, osim Huseinagića obratili i Adnan Jupić, resorni ministar te Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.


- Mi smo u Kriznom štabu Ministarstva zdravstva ZDK već jedan duži period ukazivali na moguću činjenicu da će u budućem periodu doći do nedostatka testova. Ovim kapacitetom kojim radimo, imamo dovoljno za još jedan kraći period. Otežavajuća okolnost i situacija ovog momenta, a to želim da pripišem epidemiološkoj situaciji u kompletnoj Federaciji BiH, je problematika koja nam se jučer počela javljati. Neki uzorci i nalazi iz ZDK su vraćeni iz Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo (UKC). Ranije smo imali neke poluzvanične najave da će oni biti prinuđeni da ograniče broj testova sa ZDK na 50, a primarno vezano za trenutnu epidemiološku situaciju u susjednim kantonima koja je puno složenija nego kod nas – rekao je Jupić.

Dodao je da je Krizni štab ZDK uputio reakciju Federalnom kriznom štabu i UKC-u te su zatražili objašnjenje.


- Nadam se da ćemo naći izlaz iz ove situacije a do tog momenta se moramo uklapati u kapacitet koje imamo i nastojati da situaciju u ZDK držimo na ovako visokom i dobrom nivou kakva je bila u proteklom periodu – kaže Jupić.

Kad su u pitanju PCR laboratorije u Zenici i Tešnju, one ne mogu odgovoriti trenutnim kapacitetima. Razmatra se, već duži period, mogućnost nabavke ekstraktora, odnosno automatizera, s kojim bi se povećao kapacitet testova koji se rade u ZDK.


-  Ako uspijemo riješiti bar jedan od dva ekstraktora koji su predviđeni za ove PCR laboratorije, mislim da bismo mogli odgovoriti potrebama stanovništva ZDK za testiranje. Malo teže ide s nabavkom te opreme koja je deficitarna – rekao je Jupić.



Jedan pacijent preminuo

Na Covid intenzivnoj njezi jučer je u KB Zenica preminuo muškarac 1958. godište iz Vareša. Bolovao je i od hroničnih bolesti.


- U ovom trenutku imamo 55 hospitaliziranih pacijenata, primjetno je znatno pogoršanje u smislu da je puno više teških i srednje teških pacijenata. Jučer smo imali pet pacijenata na respiratoru, danas ih je četiri. Nažalost, sinoć je još jedan pacijent preminuo. U depandansu Odjela za infektivne bolesti u Stacionaru se liječi 10 pacijenta s lakšom kliničkom slikom bolesti – rekao je Skomorac.


Dodao je da je u periodu april-maj bilo više pacijenata, ali s lakšom kliničkom slikom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.