AFERA

Utvrđene brojne nepravilnosti u vezi s projektom nikad izgrađenih tramvajskih stanica u Sarajevu

Kako je bivša Vlada KS, predvođena Edinom Fortom isplatila 4,6 miliona KM konzorciju okupljenom oko „BS Telecoma“ za projekt gradnje tramvajskih stajališta

Utvrđene brojne nepravilnosti u vezi s projektom nikad izgrađenih tramvajskih stanica u Sarajevu. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

24.7.2020

Ureda za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta KS dostavio je Tužilaštvu KS svoj izvještaj o nepravilnosti u vezi sa čak 20 javnih nabavki. Dok bi Tužilaštvo (KS) trebalo početkom naredne sedmice dobiti na uvid detaljan i opširan izvještaj s utvrđenim nepravilnostima u vezi s projektom nikad izgrađenih tramvajskih stanica.

Ovu informaciju za „Avaz“ potvrdio šef Ureda za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta KS Erduan Kafedžić

Podsjećamo, u proteklih nešto više od mjesec i po dana, peteročlana komisija analizirala je dokumentaciju o tome kako je bivša Vlada KS, predvođena Edinom Fortom isplatila 4,6 miliona KM konzorciju okupljenom oko „BS Telecoma“ za projekt gradnje tramvajskih stajališta.


Kafedžić: Pronašli smo niz nepravilnosti. Arhiv

Na naše pitanje o detaljima u izvještaju, Kafedžić je pojasnio da ne bi bilo profesionalno da on otkriva šta piše u dokumentu koji je dostavljen Tužilaštvu KS. 

- Generalno, pronašli smo niz nepravilnosti u ovih dvadesetak javnih nabavki koje smo analizirali u GRAS-u. Da nije tako ne bi izvještaj ni slali Tužilaštvu KS – pojasnio je Kafedžić.

Dodao je da su na potezu te kantonalne institucije.

Podsjetimo, iz budžeta KS za 2019. godinu konzorciju okupljenom oko „BS Telecoma“ isplaćeno je tačno 4.611.287,77 KM, i to u dvije rate. Zanimljivo je da je prva isplaćena 31. decembra 2019., a druga 20. januara 2020., u trenucima kad je postalo jasno da će Vlada Edina Forte biti smijenjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.