MOSTAR

Skupština dioničara „Aluminija“ ponovo odbila i finansijski i izvještaj revizora: Gubitak 101 milion KM

Stipo Buljan, opunomoćenik Federalne vlade, kaže da je bilo očekivano to da Skupština neće usvojiti ove izvještaje

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

Buljan: Mnoge stvari nejasne

Foto: M. Smajkić


Skupština dioničara „Aluminija“, najvišeg organa upravljanja ovog preduzeća, na današnjem je zasjedanju ponovo odbila finansijski izvještaj, kao i izvještaj revizora.

Potvrdio je to novinarima Stipo Buljan, opunomoćenik Federalne vlade za Skupštinu, kazavši da je, zapravo, bilo očekivano to da Skupština neće usvojiti ove izvještaje. Kazao je da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije podržala ove izvještaje i način na koji se misli sanirati gubitak.

- Praktično, 99,9 posto prisutnih dioničara su glasali protiv ovih izvještaja. Jer, u izvještaju su mnoge stvari nejasne, a mnoge stvari su i nedorečene. Za 2019. godinu prikazan je gubitak od 101 miliona maraka. „Aluminij“ je ušao u fazu u kakvu jeste i Vlada, praktično, čeka 7. avgust kada će isteći tih 120 dana, donosno, 60 plus 60 dana, da se „Aluminij Industries“ Mostar odredi da li prihvaća ovaj ugovor ovakav kakav jeste ili ne.

Ukoliko ga prihvate, onda moraju raditi po tom ugovoru. Ukoliko ne prihvati, onda je ugovor raskinut i Vlada će razmisliti šta će uraditi sa svojih 44 posto - rekao je Buljan. 

  •  Kakva sudbina čeka „Aluminij“

    Kakva sudbina čeka „Aluminij“

    Foto: M. Smajkić


Na novinarsko pitanje kakva sudbina „Aluminij“ čeka godinu nakon gašenja, Buljan je odgovorio kako bi volio da mu je takvo pitanje postavljeno na prvoj Skupštini kad je bio opunomoćenik i odbio ugovor, ali i na drugoj, kada je data saglasnost za ugovor.

- Osobno, nikakav kontakt nisam imao s tim ljudima. Ne znam da li je ministar kroz Vladine urede imao kontakte, ali, jednostavno, za 10 do 15 dana znat ćemo na čemu smo - rekao je Buljan.  

Predstavnik malih dioničara, Zlatko Topić je nakon Skupštine rekao da „sve ide po starom i naopako“. 

- Od potpisivanja ugovora sa „Abrahamom“ za deset dana navršit će se 120 dana, a trebali su vratiti 80 radnika, a nigdje nijednog niti je ijedna marka uplaćena u „Aluminij“. Govorio sam da je ugovor štetan i protuzakonit - kazao je Topić.

NA VRH

Komentari