GLAVNA TUŽITELJICA

Gordana Tadić na sastanku istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima

Razgovarano o temama koje se odnose na aktivnosti Međunarodne organizacije za migracije

Tadić: Jačanje vladavine prava u našoj državi. Tužilaštvo BiH

Avaz.ba

24.7.2020

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, sudjelovala je na radnom sastanku specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, koji je okupio tužitelje i policijske operativce iz institucija sa razine države, entiteta i Brčko Distrikta BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti su realizirane u okviru Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija. Na sastanku je glavna tužiteljica prezentirala model rada specijaliziranih tužitelja i istražitelja, kao i aktivnosti koje Tužiteljstvo BiH poduzima u procesuiranju predmeta trgovine ljudima i ilegalnih migracija te istakla da je naročito u vrijeme pandemije COVID 19 rad na ovoj vrsti predmeta bio izražen i aktivan.

Razgovarano je o temama koje se odnose na aktivnosti Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u vezi sa jačanjem kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima u BiH, suzbijanju krijumčarenja migranata duž zapadnobalkanske obalne rute i drugim temama povezanim sa ovim oblastima.

U radu specijaliziranih tužitelja i istražitelja aktivnu potporu daje IOM, a potporu u radu pruža i Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država i veleposlanstvo SAD u BiH putem aktivnosti usmjerenih na jačanje vladavine prava u našoj državi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.