GENERALNA SEKRETARKA SBB-A

Sanela Prašović-Gadžo uputila poruku Vladi FBiH: Hitno nabaviti nove količine testova za COVID-19

Mišljenja sam da je to znak za uzbunu na koji ne smijemo ostati nijemi, kazala je Prašović-Gadžo

Prašović-Gadžo: Uputila poruku Vladi FBiH. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

25.7.2020

Generalna sekretarka SBB-a Sanela Prašović-Gadžo oglasila se na Facebook profilu o ograničavanju broja testova na koronavirus. Istaknula je da Vlada FBIH mora odmah nabaviti nove količine testova i osigurati kapacitirane laboratorije.

S pažnjom sam jučer pročitala vijest da se ograničava broj testova za bolest COVID-19 za kantone na 50 uzoraka dnevno. Mediji prenose da je razlog povećan broj zahtjeva za PCR testiranje upućenih prema KCUS-u. Mišljenja sam da je to znak za uzbunu na koji ne smijemo ostati nijemi. Naime, problem s ograničavanjem broja dnevnog testiranja može biti dvosmjeran. Jedan se očituje u nemogućnosti da se u FBiH pravovremeno na dnevnoj razini izvrši obrada svih prispjelih testova. Drugi je da postoji strah kod nadležnih da testova generalno nema više dovoljno, odnosno da bismo se uskoro mogli suočiti sa nestašicom ukoliko se širenje obolijevanja nastavi na način kako je to posljednjih nekoliko dana - kazala je Prašović-Gadžo.

 Podsjetila je da je Vlada FBiH na početku pandemije kupila posredstvom FUCZ prvo 20.000 testova, a potom odmah i 150.000 testova, odnosno ukupno 170.000.



VLADA FBIH MORA ODMAH NABAVITI NOVE KOLICINE TESTOVA I OSIGURATI KAPACITIRANE LABORATORIJE S paznjom sam jucer...

Posted by Sanela Prašović Gadžo on Friday, July 24, 2020

- Službena web stranica covid-19.ba potvrđuje podatak da je do ovog trenutka utroseno 81.227 testova u FBiH. Dakle, imamo na raspolaganju cca 88.000 testova. Međutim, od početka pandemije do sredine juna je bilo utrošeno cca 40.000 testova. Taj podatak je bitan jer nam pokazuje da je za mjesec dana, od sredine juna do danas, utrošeno oko 40.000 testova. I na ovom mjestu alarm glasno zvoni. Trocifreni broj oboljelih svakodnevno uvodi nas u stanje kada se mora testirati. To je preporuka i Svjetske zdravstvene organizacije. Da bismo detektovali bolest, mora se testirati. Ljudi nam umiru. Bolnički kapaciteti COVID odjela se pune.

Pozivam Vladu Federacije BiH da preuzmu odgovornost u ovoj situaciji i da hitno izvrše nabavku novih količina testova - dodala je Prašović-Gadžo.

Naglasila je da i Krizni štab FBiH mora biti vidljiv i operativan.

- Mjere koje donose moraju biti učinkovite i konkretne. Potpuna koordinacija sa kantonalnim kriznim štabovima mora postojati. Laboratorije za obradu testova moraju biti kapacitirane i operativne. U trenucima kada imamo gotovo 3.000 aktivnih slučajeva, Vlada FBiH mora odlučno i konkretno reagovati - zaključila je Prašović-Gadžo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.