MEMORIJALNI CENTAR

Izvještaj o negiranju genocida zvanični dokument: Dovodi se u pitanje izještavanje BHRT-a

Tim BHRT-a je bio nosilac profesionalnog izvještavanja o obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Avaz.ba / Fena

Memorijalni centar Potočari

Foto: Avaz


Memorijalni centar Srebrenica oglasio se povodom odluke Upravnog odbora BHRT-a da ispituje okolnosti vezane za objavu radijskog serijala "Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici za 2020. godinu" u programu BH Radio 1. 

Iz Memorijalnog centra Srebrenica napominju da je ova institucija osnovana od države BiH, te da je Izvještaj zvanični dokument, o kojem javni servisi imaju obavezu da izvještavaju. Iz Memorijalnog centra smatraju nedopustivim da se kvazi-istragama o "poštovanju procedura" stavlja pritisak na novinare koji su realizirali izvještavanje o tom dokumentu, uvažavajući sve profesionalne i programske kriterije.

- Tim BHRT-a je bio nosilac profesionalnog izvještavanja o obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Upravo je, zahvaljujući Javnom RTV servisu u svijet otišla poruka više od 40 svjetskih lidera o osudi genocida u Srebrenici. Neprihvatljivo je da članovi UO dovode u pitanje poštivanje profesionalnih standarda javnog televizijskog emitovanja u slučaju emitovanja serijala o "Izvještaju o negiranju genocida" jer time dovode u pitanje ulogu BHRT-a da izvještava o radu i informacijama koje dolaze od zvaničnih institucija i organizacija koje je osnovala država BiH - poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica. 

Kako ističu, Memorijalni centar Srebrenica neće u tišini posmatrati napade na novinare zbog njihovog rada na objavljivanju praksama koje stoje iza negiranja genocida u Srebrenici.

- Napominjemo, da Izvještaj prvenstveno govori o pojedinicma i organizacijama koje učestvuju u negiranju genocida, te ni u jednom segmentu nije pribjegao diskriminatornim stavovima, govoru mržnje ili bilo čemu drugom što bi moglo dovesti u pitanju najviše akademske standarde u okviru kojih je realiziran od strane stručnjake iz oblasti prava, komunikacija, historije, jezika i sigurnosti - navode iz Memorijalnog centra.

Dodali su da je institucija uložila mjesece rada u razvoj Izvještaja, te da je preveden na engleski, njemački i turski, uz publikovanje putem akademskih ustanova i organizacija širom svijeta. 

- S tim u vezi, smatramo nedopustivim da se bilo kakvim aktivnostima vrše pritisci i da iko otima javnu televiziju i putem njenih organa pokušava na mala vrata uvesti sankcionisanje novinara koji se bave tematikom istraživanja genocida u Srebrenici - zaključuju iz Memorijalnog centra.

NA VRH

Podijeli članak na