CVIJEĆE I RUŽE ZA STRADALE

U Rudom obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima

Rajak: Ovdje sam da se postidim ja umjesto onih koji to neće

Bacanjem ruža u rijeku Lim odali počast stradalim. Alen Bajramović

Piše: A. B. / Avaz.ba

25.7.2020

Zbog mjera zaštite od koronavirusa i ograničenja broja prisutnih na javnim skupovima, manji broj članova porodica ubijenih obilježio je godišnjicu stradanja Bošnjaka na području općine Rudo. 

Oni su, zajedno sa predstavnicima općinskih vlasti i Goraždanskog muftijstva, bacili ruže sa mosta u rijeku Lim, te položili cvijeće u Memorijalnom centru u Rudom, gdje je proučena i dova.

Emir Valjevčić sa sinom Imranom sa Limskog mosta spustio je ružu za oca Ramiza. 

– On je nestao sa grupom koja je otišla iz Starog Rudom prema Vitom Grabu. Od tada tragamo za njima i ni do danas ne znamo gdje se nalazi. Uvijek se osjećam tužno, pogotovo danas kad još pada i ova kiša. Sve to u čovjeku budi neke emocije. Dosta je vremena prošlo, ali još se nadamo da ćemo ih naći – kaže Valjevčić.

Polaganjem cvijeća i bacanjem ruža u rijeku Lim odali počast stradalim. Alen Bajramović

Među žrtvama iz Rudog su otac i brat Hajrije Peljto Valjevčić.

- Bili su tu na Vitom Grabu, a brat u Starom Rudom. Odveli su ih u kasarnu u Rudo, tu su bili nekoliko mjeseci. Poslije sam ih tražila preko Crvenog krsta, slala dopise, a kasnije smo dobili informaciju da su prebačeni u Foču a onda u Šljivovicu. Tamo su i ubijeni. Pronašli smo ih – priča Hajrija.

Među preživjelim Bošnjacima i ove godine je bio načelnik Općine Rudo, Rato Rajak, koji odavanje počasti svim žrtvama proteklog rata smatra svojom ljudskom obavezom. Svaki put njegovo poklanjanje žrtvama izaziva različite reakcije, ali Rajak ističe da je i u njegovom narodu mnogo onih koji podržavaju njegov ljudski gest.

– Želim samo da svima vama poželim svako dobro, nevinim žrtvama mir, spokoj i Božije naselje rajsko. Želim da osudim zločin i da se postidim ja umjesto onih koji to neće – kazao je Rajak, obraćajući se prisutnima u Memorijalnom centru u Starom Rudom.

Prema riječima predsjednika MIZ Rudo, Mehe Šahata, od 101 nestalog do danas je pronađeno 50 žrtava ratnih zločina sa područja ove općine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.