SAZNAJEMO

Raspodjela 200 miliona maraka na čekanju: Zašto je blokiran novac od MMF-a

Raspisan je javni poziv da se općine kandidiraju sa svojim projektima i da se onda na osnovu toga ocijeni koliko će novca koja općina ili grad dobiti

Vlada FBiH odluku o kriterijima donijela 2. jula. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

25.7.2020

Nastavlja se trakavica u vezi s raspodjelom sredstava pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a, kako saznaje “Avaz”, “zapelo” je kod podjele sredstava općinama i gradovima u FBiH.

Općinski projekti

Kako saznajemo, kašnjenje u raspodjeli 200 miliona KM uzrokovano je trgovinom kadrovima HDZ-a BiH u Vladi FBiH. 

- Budući da je predviđeno da ovih 200 miliona dobiju općine i kantoni, Vlada FBiH je raspisala javni poziv da općine kandidiraju svoje projekte i da se na osnovu njih ocijeni koliko će novca ko dobiti - kazao nam je dobro obavješteni izvor iz Vlade FBiH.

Dodao je da nije prihvaćen plan Saveza općina i gradova FBiH koji je podrazumijevao da svi dobiju isti iznos.

- Međutim, kadrovi HDZ-a u Vladi FBiH blokiraju raspodjelu sredstava, tražeći da se sredstva prvo dodijele općinama i gradovima, a tek onda kantonima - pojašnjeno nam je.

Vlada FBiH početkom ovog mjeseca donijela je odluku o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava. Usvojeni kriteriji je broj stanovnika prema popisu iz 2013. godine, uz primjenu pondera dva za Posavski i Bosansko-podrinjski kanton.

Zbog ove političke trgovine ispaštaju kantoni, a Vlada Kantona Sarajevo početkom sedmice bila je primorana utvrditi novi rebalans budžeta.

Halebić: Planirali smo ta sredstva. Arhiv

Pomoć privredi

Kako je pojašnjeno, Vlada KS se odlučila na rebalans zbog konstantnih i opravdanih zahtjeva privrednika koji ne mogu više čekati sredstva od MMF-a za pomoć privredi.

- Prema našim saznanjima, Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu finansija potrebno je dodatno vrijeme za administriranje tog pitanja. KS očekuje finansijska sredstva od oko 36 do 37 miliona KM - kazao nam je ministar finansija KS Jasmin Halebić.

Dodao je kako se nada da će sredstva biti doznačena uskoro jer je većina kantona podršku privredi zasnovala upravo na tom novcu. 

Čampara: Pitao Milićević. Arhiv

Čampara: Očekujem rješenje na narednoj sjednici Vlade

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara za “Avaz” je kazao kako je na posljednjoj sjednici Vlade FBiH pitao ministricu finansija FBiH Jelku Milićević zašto nisu raspoređena sredstva MMF-a.

- Kazala mi je da komisija završava kriterije i da očekuje da ćemo na narednoj sjednici Vlade imati tačku dnevnog reda koja se odnosi na raspodjelu. Optimističan sam da će se ovo pitanje riješiti na narednoj sjednici Vlade koja bi trebala biti održana naredne sedmice - istakao je Čampara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.