ISTRAŽUJEMO

Sarajevski hoteli pred zatvaranjem: Hotelijerstvo na koljenima, gostiju nema ni za lijeka

Grupacija hotela „Evropa“ bilježi milionske gubitke, a sve rezervacije otkazane su do 2021. godine. Budnjo kaže da je bio primoran zatvoriti ~etiri hotela, a ima 12.000 slobodnih mjesta

Hoteli bez gostiju. Arhiv

Piše: Azra FAZLIĆ

25.7.2020

U turističkom sektoru došlo je do nesagledivih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, a u proteklih pet mjeseci zabilježen je stopostotni pad prometa, što je dovelo i do gubitka radnih mjesta.

Muk i tišina

Neki od najuglednijih hotela u glavnom gradu Bosne i Hercegovine najavljuju i zatvaranje, a za sada jedini spas je pomoć nadležnih institucija, koja je izostala. 

Prošle godine u ovo doba u sarajevskim hotelima sve je vrvjelo od posjetilaca, a sada u hotelskim hodnicima i sobama muk, tišina i praznina koju za sobom ostavlja pandemija koronavirusa.

Iako je prije sedmicu Vijeće ministara donijelo odluku o ulasku stranih državljana u BiH, ali uz obavezan test na koronu ne stariji od 48 sati, hoteli su i dalje prazni.

Grupacija hotela „Evropa“ bilježi milionske gubitke, a sve rezervacije otkazane su do 2021. godine.

Direktor ove grupacije Rasim Bajrović kaže da u posljednjih pet godina poslovanja najveći prihod je ostvaren od turista iz Turske i arapskih zemalja.

- Po ko zna koji put apeliramo na Vijeće ministara da što prije otvori granice prema Turskoj, arapskim zemljama i svim drugim nama prijateljskim zemljama, kako bismo bar dio ove turističke sezone spasili i popravili naše poslovanje. To je razlog više da se granice i dolazak turista omogući već od sutra - kaže Bajrović.

On dodaje da hotelijerstvo treba i očekuje pomoć svih nivoa vlasti sve do aprila 2021. godine i da se nada da će se crni scenariji oko zatvaranja hotela izbjeći zbog općeg zadovoljstva cijelog društva.

Vlasnik Grupacije hotela Ilidža Alija Budnjo navodi da trenutno u hotelu „Terme“ boravi samo desetak gostiju, a kapacitet hotela je čak 12.000 ležajeva.


Bez gostiju

- Mi smo već četiri hotela zatvorili, „Austriju“, “Bosnu“, „Hercegovinu“ i „Kristal“, a trenutno rade „Terme“ i apartmansko naselje „Oaza“, iako je i ono zatvoreno za goste, radi samo restoran. 

Ukoliko država ne izađe ususret do početka avgusta, bit ćemo primorani zatvoriti i ostale hotele i otpustiti sve radnike, jer nismo u stanju više da finansiramo. Gostiju iz Evrope nemamo nikako - ističe Budnjo.


Đapo: Potrebni su nam turisti. Arhiv

Đapo: Mora se pomoći

Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo pozvala je Vijeće ministara BiH da otvori granice i to bez birokratskih procedura. 

- Nama su potrebni turisti da bi turizam preživio. Potrebno nam je u pograničnim dijelovima BiH da ljudi iz Hrvatske dođu za vikend na ručak - navela je Đapo.

Đapo je, također, apelirala da građani BiH godišnje odmore provedu u našoj državi. Ona je od Vlade FBiH zatražila 20 miliona KM za pomoć hotelijerima i turističkim agencijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.