UOČI SJEDNICE KOMISIJE

Adil Osmanović za "Avaz": Sutra je posljednja šansa za izbore, HDZ -ov amandman diskutabilan za SDA

Osmanović tvrdi da se u SDA protive amandmanu HDZ-a da se izdvoji 750.000 KM za opremanje kabineta i nabavku vozila za članove Kolegija

M. Aščić / Avaz.ba
26.07.2020 17:16

Osmanović: Nekorektan i neodgovoran potez HDZ-a

Foto: Arhiv

Ako Komisija Parlamenta BiH u ponedjeljak ne usaglasi tekst Zakona o budžetu, onda nam slijedi nova blokada, odluka o privremenom finansiranju institucija, ali i odgađanje lokalnih izbora, što je najveća moguća posljedica!

Kaže ovo u razgovoru za „Dnevni avaz“ Adil Osmanović, šef Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta i član Komisije o usaglašavanju teksta budžeta.

Sjednica ove komisije, kako nam je potvrdio, zakazana je u ponedjeljak u 11 sati, a sjednica Predstavničkog doma isti dan u 12.30. sati. Odmah zatim, za naredni dan zakazana je i sjednica Doma naroda.

SDA protiv

Sve to govori da svi akteri na određeni način pokazuju interesiranje da se dođe do usaglašenog teksta, iako postoje dva amandmana. No, prema nama u SDA, amandman HDZ-a je dosta diskutabilan. Radi se o oko 750.000 KM, a ova sredstva bi trebala biti utrošena na opremanje kabineta i nabavku vozila za tri člana Kolegija u oba Doma Parlamenta. Ali, ni Bakir Izetbegović ni Denis Zvizdić uopće ne žele ta sredstva - kaže Osmanović.

  • Nekorektan i neodgovoran potez HDZ-a
    Nekorektan i neodgovoran potez HDZ-a Foto: Avaz

Tvrdi da je stav SDA da je najbolje da se nijedan amandman ne usvoji, nego onakav tekst Zakona kakav je došao iz Predsjedništva BiH. No, na pitanje šta slijedi ako Prijedlog teksta budžeta ne bude usaglašen, Osmanović je bio jasan.

Ako ne bude usaglašen, onda može propasti sve, da nema ni budžeta i da idemo u neke procedure oko privremenog finansiranja i priprema za budžet za 2021. godinu. Ušli bismo u novu blokadu, sve bi se odrazilo na funkcioniranje institucija, a ono što je najveća moguća negativna posljedica je to da ne bismo mogli održati lokalne izbore - kaže Osmanović.

Zbog krize

Šta će se desiti u ponedjeljak, Osmanović kaže da niko ne može predvidjeti.

Mi ćemo u SDA sve učiniti da se budžet usvoji, ali neki amandmani su krajnje nekorektni i neodgovorni u ovakvoj krizi prema svim građanima BiH. Tako da smo mi u SDA protiv amandmana HDZ-a BiH - kaže Osmanović .

OSA i UIOBiH na čekanju

Kada su u pitanju imenovanja, Osmanović kaže da je imenovanje direktora OSA-e i Uprave za indirektno oporezivanje BiH i dalje na čekanju.

Mi smo donijeli zaključak da gdje se završe konkursi, imenovanje ide, a ono što je u nadležnosti Parlamenta da se ta procedura prati. Tu je postignuta jedna vrsta kompromisa – kaže Osmanović.

NA VRH