NESLAGANJA

Nakon što je CIK zakazao izbore u Mostaru: Iz HDZ-a BiH najavili osporavanje odluke o 20.decembru

U Mostaru se nalazi ključ političkih odnosa u BiH, kaže Alendar

Gradska vijećnica Mostar. Arhiv

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

26.7.2020

Nakon odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o održavanju lokalnih izbora u Mostaru 20.decembra iz HDZ-a BiH su najavili da će iskoristiti sva zakonom predviđena sredstva da se taj datum promijeni. 

Podsjetimo, iz ove stranke su žestoko reagirali na to što CIK, kojeg smatraju nelegitimnim, nije donio odluku da se izbori u Mostaru održe kada i u drugim jedinicama lokalne samouprave.

- Umjesto početka normalizacije, to je, zapravo, korak unazad. Jednostavno, takva odluka je za nas neprihvatljiva, jer se Mostar, ponovo, izdvaja iz ostatka BiH. Nadalje, riječ je o datumu koji je pet dana uoči Božića i vidjet ćemo kakve ćemo mehanizme i pravne lijekove koristiti, ali oni sigurno postoje - kazao nam je Slaven Zeljko, predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar.

S druge strane, u Gradskom odboru SDA pozdravljaju odluku CIK-a i smatraju kako nedavno potpisani sporazum između SDA i HDZ-a o održavanju izbora u tom gradu nije prekršen.

Iz CIK-a su jasno poručili da su ispoštovali rok od 150 dana, kako je to zakonom predviđeno za raspisivanje izbora u Mostaru.

Dok pojedini smatraju da ni 20. decembar nije izvjestan, pogotovo, jer, novac za izborni proces nije osiguran, Mustafa Alendar, doktor društvenih nauka, ustvrdio je da će, nakon što bude izabrano, Gradsko vijeće Mostara vratiti ravnotežu političkih odnosa u BiH, a naročito u Federaciji.

- Ovo se ne odnosi samo na mogućnost Mostaraca da ponovo nakon 12 godina uživaju svoje lokalno biračko pravo, već se odnosi na značaj Mostara, grada u kojem se nalazi ključ političkih odnosa u BiH. Ovim ključem će se moći otvoriti do sada zamrznuti procesi - kaže Alendar, koji je inače savjetnik za komunikacije Gradskog vijeća Mostara. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.