PRISLUŠKIVANJE

Veliki skandal potresa VW: Nijemci još od 2013. spremali obračun sa "Preventom"

Prema informacijama Business Insidera tokom 2017. i 2018. godine snimljene su tajne strateške sjednice u vezi žestokog sukoba sa Preventom – sveukupno 50 sati

Logo Volkswagena. Agencije

Piše: T. Lazović / Avaz.ba

26.7.2020

Njemački automobilski gigant Volkswagen je još 2013. godine pokrenuo specijalnu operaciju prekida saradnje sa bosanskohercegovačkom kompanijom „Prevent“, otkrivaju prisluškivani razgovori vrha njemačke kompanije, koji su objavljeni u Bussines Insideru, saznaje „Dnevni avaz“.

Šokantan skandal u kojima se potvrđuje višegodišnje neprijateljsko djelovanje VW prema bh. kompaniji sa kojom je bio dugogodišnji partner, uzdrmao je njemačku javnost. U operaciji pod nazivom „Elefan“, kako piše Bussiness Insider, bila je uključena posebna oprativna jedinica, a jednim dijelom je angažiran i bivši njemački kancelar Gerhard Šreder. Sukob Preventa i VW traje već nekoliko godina, a bh. kompanija je u velikoj mjeri uspjela prevladati posljedice raskida saradnje. Ali, otkriveni prisluškivani razgovori pokazuju da su nijemci svjesno i sistemski ušli u sukob.


Faksimili dokumenta koji potkrepljuju tvrdnje da je VW pripremao obračun sa Preventom. Business Insider

"Gospodin Gerhard Šreder (Schröder) se priključio“, izjavljuje vođa projekta.

„Ah, lijepo“, govori jedan sudionik.

Postavlja se pitanje: Za ili protiv Volkswagena.

Odgovor: Bivši kancelar i bivši nadzorni odbor Volkswagena će se kao lobista sa najboljima kontaktima iz Kremlja zauzeti za proizvođača automobila. Raspoloženje postaje sve bolje. Jedna menadžerica na koncu predlaže da Šreder po prilici iskoristi svoju blizinu Putinu kako bi "Preventu" zaustavili dotok novca u Rusiji. Itekako škakljiva misao za firmu, u kojoj njemačka savezna pokrajina Donja Saksonija ima do 20 posto udjela – navodi se u transkriptima prisluškivanih razgovora koji su danas objavljeni.


Faksimili dokumenta koji potkrepljuju tvrdnje da je VW pripremao obračun sa Preventom. Business Insider

Radi se o razgovorima tajne grupe koja je bila zadužena za obračun sa "Preventom". VW, kako navodi, "Bussiness Insider", ne zna kako su nastali autentični snimci sa njihovih poslovnih sastanaka.

Prema informacijama "Business Insidera" tokom 2017. i 2018. godine snimljene su tajne strateške sjednice u vezi žestokog sukoba sa "Preventom" – sveukupno 50 sati.

- Snimci Volkswagena pružaju ekskluzivan uvid u to kako su visokorangirani menadžeri isključili jednog dobavljača. Pritom je cilj očito opravdavao svako sredstvo – s blagoslovom sa najviše pozicije. Jer jedno ime se uvijek iznova ponavlja: Ralf Brandštater (Brandstätter), koji se prije nekoliko sedmica uzdigao do pozicije predsjedavajućeg odbora Volkswagen, redovno je prezentovao rezultate projektne grupe svom šefu Herbertu Dis (Diess) – ističe se u tekstu.

Volkswagen danas tvrdi: „Tadašnji interni projektni tim je imao zadatak da ukloni dalje štete od preduzeća, njegovih kupaca, saradnika i dostavljača. Otvoreno se diskutovalo o svim mogućim rješenjima. Projektni tim je redovno izrađivao predloške za odbor u vezi bitnih odluka, s obzirom da projektni tim sam nije mogao donijeti te odluke“.

Faksimili dokumenta koji potkrepljuju tvrdnje da je VW pripremao obračun sa Preventom. Business Insider

Kako su snimci nastali i kako su korišteni, još nije razjašnjeno. "Prevent" grupacija tvrdi da nije ništa znala o ovim snimcima. U snimcima se tako nalaze i brojna mjesta u kojima menadžeri gaje sumnje, da "Prevent" špijunira ovog proizvođača automobila. Međutim, ta je sumnja tada izazvala samo smijeh kod ostalih sudionika.

"Kada se interne i povjerljive sjednice ilegalno dokumentuju i takve informacije neovlašteno dospiju u javnost to nas duboko šokira“, govori jedan govornik Volkswagena na upit.

„Slučaj se naravno istražuje.“ 

Prema saznanjima, u Volfsburg već traje potraga za špijunom u vlastitim krugovima.

Članovi projektne grupe su tokom internih ispitivanja zaprepašteni. Navodno je postojala jaka solidarnost u posebnoj jedinici.

„Nismo smatrali da je moguće da u ovim krugovima sjedi izdajnik“, tvrdi jedan uposlenik Volkswagena, koji je upoznat sa postupkom.

„Tim je imao zajednički cilj – osloboditi Volkswagen od "Preventa".“

Sukob između "Preventa" i VW počeo je kada su Nijemci namjeravali sniziti otkupne cijene, što je većina dobavljača prihvatila, dok se Prevent tome usprotivio. Business Insider posjeduje interne dokumente Volkswagena koji potvrđuju, da je Volkswagen već 12. juna 2013. godine izradio „strategiju izlaza "Preventa"“.

Dobavljač autodijelova je trebao biti svrgnut. Projekat je nosio naziv „Elefant“. Prema tadašnjim kalkulacijama Volkswagena isključenje "Preventa" je moglo biti završeno do 2020. Jer, zbog dugog vremena planiranja u proizvodnji automobila, dobavljači se ne mogu tako brzo zamijeniti.

Ali, 2016. je eskalirala svađa oko cijena. Dvije firme kćerke "Preventa" (CarTrim i ES Automobilguss) su potom zaustavile proizvodnju dijelova za mjenjače i autopresvlaka za VW, i time danima onesposobile proizvodnju modela Golfa i Passata. Volkswagen je morao hiljade radnika poslati u skraćeni rad, gubeći svaki dan milione. Proizvođač automobila je u ovoj kriznoj situaciji sklopio privremeni mir sa "Preventom". Na momenat se činilo kao da je mali dobavljač autodijelova oborio najvećeg prizvođača automobila na koljena. Ali Volkswagen je sada iza kulisa forsirao planove o izbacivanju. To je bio trenutak rođenja „Projekta 1“, Specijalne jedinice, čiji su tajni sastanci preslušavani više od godinu dana.

Više detalja u sutrašnjem printanom izdanju našeg lista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.