BIJELJINA

Jovo Jeftić ostvario svoje dječačke snove: Kupio imanje i pretvorio u prostor za odmor duše

Znalački iskoristio mnoge stare objekte od drveta koji su nekada bili sastavni dio svakog seoskog domaćinstva, kao što su magaze, udžere i hambari

LJ. LJUBOJEVIĆ
26.07.2020 10:21

Jeftić: Povratak selu kao neminovnost

Foto: Avaz

Kada je, prije dvadesetak godina, Jovo Jeftić (64) iz Bijeljine, po profesiji knjižar, kupio plac površine desetak dunuma u Donjoj Bukovici, gdje je i rođen, ni on sam nije pretpostavljao šta će sve na tom imanju izgraditi i zasaditi od ukrasnog rastinja, cvijeća i voća.

Uz rad i odmor

Danas je to jedna uređena cjelina za stanovanje, odmor, rekreaciju, ali i za svakodnevno zanimanje, koja ispunjava i odmara dušu vlasnika imanja, ali i njegovih najbližih, kćerki, unuka, rođaka i prijatelja. 

- Rukovodio sam se mladalačkim snovima, a imao sam i zamisao, odnosno nekakav zacrtani cilj kako bi to sve trebalo izgledati. Kada sam kupio ovaj plac, zatekao sam na njemu samo jednu stogodišnju krušku. Znao sam šta hoću i odlučio sam da na ovom placu izgradim kuću i druge zanimljive sadržaje. Nakon izgradnje arterskog bunara, neophodnog za navodnjavanje voćnjaka, travnjaka, cvijeća i ukrasnog drveća, izgradio sam bazen, ali sam uz sve to i druge neophodne objekte u etno-stilu - ističe Jeftić.

  • Uz kuću prelijepo dvorište sa zanimljivim sadržajima
    Uz kuću prelijepo dvorište sa zanimljivim sadržajima Foto: Avaz

Kaže da je znalački iskoristio mnoge stare objekte od drveta koji su nekada bili sastavni dio svakog seoskog domaćinstva, kao što su magaze, udžere i hambari. Svaku od tih udžera pretvorio je u zanimljiv i koristan objekt.

Traže savjet

U tim objektima nalaze se stare preslice, stare pegle na ugalj i brojni drugi predmeti koji su se nekada koristili na selu. 

- U ovo čudno vrijeme korone povratak selu se javlja kao neminovnost i najrealnija opcija. Mnogi moji prijatelji posjetili su ovo, kako ja kažem, „najveće brdo u Donjoj Bukovici“ i bili su oduševljeni onim što su ovdje vidjeli. Mnogi su me nakon toga pitali za savjet kako da urede neki dio svog prostora - naglašava Jovo Jeftić.

Komentari

NA VRH