POTVRĐENO

Zijad Krnjić: Uprkos koronavirusu penzionerima će se povećati penzija!

Pad prihoda još uvijek nije toliko značajan da bi mogli govoriti ili brinuti za redovnost isplate, kaže Krnjić

Penzioneri ne trebaju brinuti. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

27.7.2020

Penzioneri u Federaciji BiH i ove godine mogu očekivati zakonom garantirano povećanje penzija već u septembru ove godine, potvrdio je za „Avaz“ direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić.  


Zakonska obaveza

Govoreći o zakonskoj obavezi usklađivanja penzija, Krnjić pojašnjava da je u periodu trajanja stanja nesreće u FBiH postojao sporazum Vlade FBiH, Udruženja penzionera i Zavoda da će se povećanje obustaviti.

- Međutim od kako je ukinuto stanje nesreće u FBiH prestao je važiti i pomenuti sporazum. Tako da ćemo prema parametrima izvršiti usklađivanje penzija i u ovoj godini. Usklađivanje se vrši nakon 31. jula dakle za osmi mjesec, ali za isplate u septembru. Prema Zakonu o PIO radi se o povećanju za penzije od 2,8 posto, a za one povoljnije penzije povećanje 0,6 posto – pojasnio je Krnjić.

Dodao je da će se povećanje primijeniti od 1. januara sljedeće godine, što znači da će penzionerima biti uplaćena razlika od osam mjeseci.


Krnjić: Pad prihoda je oko 10 posto. Arhiv

Govoreći o eventualnim problemima, a zbog smanjenja uplata doprinosa, Krnjić kaže da u periodu od aprila pa do kraja juna došlo do određenog pada od prihoda.  

- Za ta tri mjeseca otprilike pad je iznosio 10 posto u odnosu na isti period prošle godine. Nažalost i u julu situacija je slična, s tim da se nadamo da ćemo dio manjka namiriti kroz popularni korona zakon – kazao je Krnjić.


Sigurna isplata

Prema njegovim riječima, finansijski to još uvijek nije toliko značajno da bi mogli govoriti ili brinuti za redovnost isplate penzija.

- Isplata je sigurna za sad i pretpostavljam da će biti sigurna i u narednom periodu – istakao je Krnjić.


Nije uplaćen novac od prodaje Doma penzionera u Nedžarićima

Prošlo je više od devet mjeseci od prodaje devastiranog Doma penzionera u Nedžarićima preko Agencije za privatizaciju FBiH, a novac još nije isplaćen Federalnom zavodu PIO, potvrdio je Krnjić.

Podsjećamo, objekat je prodat za 10,3 miliona KM.

- Do sada je uplaćeno samo milion i 36 hiljada KM, a što je 10 posto od ukupne cifre. Trebaju da se ovih dana održe sastanci u vezi s prodatim Domom penzionera. Prva rata trebalo da bude uplaćena u martu kazavši da sve dok kupac ne isplati i posljednji fening, neće dobiti Dom penzionera, odnosno, lokaciju. Dogovoreno je da novac bude isplaćen u četiri rate. Ipak kompanija koja je kupac podnijela je zahtjev za odgodbu, a u skladu sa korona zakonom. Ukoliko kupac ne realizira svoje obaveze izgubit će depozit od 10 posto, ali ugovor vrijedi do kraja godine. U svakom slučaju Zavod je ugovorom zaštićen – istakao je Krnjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.