SJEDNICA

Oprečni stavovi o državnom budžetu: Komisija nije dogovorila zajednički tekst

Član Komisije Predrag Kožul (HDZ) kazao je da svi trebaju približiti stavove

Sjednica Zajedničke komisije. M. Kadrić

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

27.7.2020

Na početu današnje sjednica Zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o budžetu institucija BiH počela je u Sarajevu, član Komisije Adil Osmanović (SDA) kazao je da smatra kako Parlament BiH treba usvojiti ovogodišnji budžet bez amandmana.

- Mislim da se trebamo vratiti na početak i usvojiti budžet u predloženom tekstu, tačnije onako kako ga je predložilo Predsjedništvo BiH – istakao je Osmanović.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić (SNSD) istakla je da je Predsjedništvo BiH prekršilo zakon o finansiranju te da su zbog toga usvojeni amandmani koji poništavaju to djelovanje Predsjedništva.

- Podržavam da se zadrža amandmani koji odbacuju amandman Jasmina Emrića (A-SDA) jer ne odlučuje se tako o trošenju budžetske rezerve. A drugi amandman je onaj koji poništava intervenciju Predsjeništva u finansiranje Parlamentarne skupštine BiH – istakla je Majkić.

Član komisije Asim Sarajlić (SDA) ovom prilikom istakao je da svi sudionici u donošenju budžeta imaju pravo na intervencije.


Sjednica Zajedničke komisije. M. Kadrić

- Predsjedništvo BiH pokušava da intervenira sa željom da u vremenu krize pomogne. Samnjilo je poziciju za zanavljanje kolektivnog voznog parka i obnavljanje kancelarija. Drugi amandman kolege Emrića jeste populistički. Želi pobrati određene političke poene s područja s kojeg dolazi, a u pogledu migrantske krize. Puno su veći izazovi od ovih 450.000 KM iz Emrićevog amandmana ili vraćanje ovih oko 700.000 KM koliko se treba vratiti Parlamentu BiH. Nismo populisti, ali naš stav je da se trebamo vratiti izvornom tekstu budžeta – kazao je Sarajlić.  

Majkić je naglasila da ovo pitanje nije nešto o čemu se može voditi debata, jer se radi o zakonskim odredbama.

- Evo mi danas sjedimo u sali koja je odavno trebala biti zanovljena, malo je i neudobno sjediti na ovim stolicama. Zašto bi samo Parlament BiH bio kažnjen, nema niti jedan argument zašto bi se trebalo podržati da se uzima Parlamentu novac. Predsjedništvo nema pravo da to radi, to je protuzakonito – naglasila je Majkić.  

Sarajlić je odgovorio da je Predsjedništvo BiH predlagač budžeta i može da predlaže pozicije unutar tog dokumenta.

- Mislim da su državni službeni potplaćeni, a da smo mi preplaćeni. Dakle postoje prioriteti. Puno je šira slika i kontekst – poručio je Sarajlić.

Osmanović je upozorio predsjedavajuću da vodi sjednicu u skladu s Poslovnikom.

- Ne možete se javljati nakon svakog govornika, to nije uredu i molim vas da ne zloupotrebljavate poziciju. Mi smo bili za amandman kolege Emrića, jer je on potreban. Ne radi se o vanrednim ili prirodnim neprilikama, već o problemu s kojim se suočava BiH već protekle tri ili četiri godine i Vijeće ministara BiH je trebalo u budžetu planirati sredstva za to, a ne da se za to izdvajaju sredstva iz budžetske rezerve. Zašto kolege iz HDZ-a djeluju amandmanski na nešto za šta tvrde da nije zakonito. Danas ako hoćemo da dođemo da jedinstvenog teksta, onda moramo tretirati isto i amandmane usvojene na Predstavničkom kao i na Domu naroda – istakao je Osmanović.

Sjednica Zajedničke komisije. M. Kadrić

Članica komisije Lidija Bradara (HDZ) istakla je da Predsjedništvo nije imalo pravo da intervenira.

- Ne osjećam se loše jer sam predložila amandmane. Smatram da oba Doma imaju na to pravo. Ovaj proračun je rađen dva puta, a svaki dan se u ovoj zemlji događa nešto novo i zbog toga je ovoliko velika budžetska rezerva. Puno je veća nego što je ikad bila - pojasnila je Bradara. 

Član Komisije Predrag Kožul (HDZ) kazao je da svi trebaju približiti stavove. 

- Uvažavam kolegu Emrića i svjestan sam situacije u USK, ali opet bi rekao da je on ušao s amandmanom koji je direktan transfer. Ukoliko to danas podržimo, to opet otvara lavinu i svatko od nas može naći potrebu za direktnim transferom sa državnog nivoa za nešto za šta državni nivo nije nadležan - poručio je Kožul. 

Na kraju današnje sjednice glasanjem je utvrđeno da ne postoji saglasnost o zajedničkom tekstu državnog budžeta. Članovi iz HDZ-a i SNSD-a bili su za zadržavanje amandmana, dok su članovi SDA glasali protiv. 

Kako bi ipak pokušali doći do zajedničkog teksta državnog budžeta, predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić (SNSD) zamolila je novinare da izađu i sale u kojoj se održava sjednica, a kako bi se približili stavovi članova i državni budžet ne bi bio oboren. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.