SARAJEVO

Dodijeljena sredstva za pomoć turističkim radnicima tokom pandemije

Na spisku se nalazi više od 46 hotela, motela, hostela i pansiona, 15 putničkh agencija te 28 turističkih vodiča.

Sarajevo: Pomoć i za turističke vodiče. Fena

Avaz.ba

27.7.2020

Na osnovu Javnog poziva danas su u Sarajeuv potpisani ugovori Turističke zajednice KS s vlasnicima hotela, turističkim agencijama i vodičima registrovanim u Kantonu Sarajevo, a kojima se dodjeljuju finansijska sredstva kako bi jednim dijelom sanirali posljedice krize koja je nastupila zbog koronavirusa.

Ministar privrede KS, Draško Jeličić je naveo da su turistički djelatnici upravo najzaslužniji za promociju turizma kako u Sarajevu tako i širom BiH.

Napokon su i ugovori potpisani te je konačno riješeno i ovo pitanje. Riječ je o sredstvima koja će biti namijenjena upravo za rješavanje problema zaposlenosti u turizmu, kao i za određene troškove turističkih radnika, a kojima je potpuno zaustavljen posao", naveo je Jeličić. 

Jeličić je naglasio da je riječ o skromnim sredstvima koja neće moći zadovoljiti sve potrebne troškove turističkih radnika koji, s druge strane, također nemaju novca da ih pokriju jer je promet u glavnom gradu BiH ove godine stao zbog toga što nema gostiju i turista.

Svjesni smo da je tržište turizma u cijelom svijetu doživjelo strašne probleme i veliki pad pogotovo u zemljama koje su zatvorene u potpunosti za dolazak stranaca kao što je to nažalost i u našoj državi jer aerodrom u Sarajevu ne prima strane goste. Sigurni smo da i ugostitelji malo toga mogu uraditi, međutim, kod hotelijera je najteža situacija te se nadamo da će ova skromna sredstva koja su izdvojena i danas dodijeljena hotelijerima i turističkim radnicima biti od pomoći -  zaključio je Jeličić.

Na spisku se nalazi više od 46 hotela, motela, hostela i pansiona, 15 putničkh agencija te 28 turističkih vodiča.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.