PREDSTAVNIČKI DOM

Emrić: U USK imamo hiljade migranata na ulicama koji svaki dan čine krivična djela

Kako će te upravljati migrantskom krizom sa 0 KM u budžetu, pitao je Emrić

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

27.7.2020

Na početku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH zastupnici su započeli raspravu o izvještaju Zajedničke komisije za usaglašavanje teksta državnog budžeta.

Kako je pojasnio predsjedavajući ovog Doma Nebojša Radmanović prijedlog budžeta sadrži šest amandmana.

Zastupnik Jasmin Emrić (A-SDA) ovom prilikom kazao je da je dugo razmišljao šta smisleno reći u ovoj besmislenoj situaciji.

- Komisija je prihvatila amandmane Doma naroda, ali ne i Predstavničkog doma. Zar to nije apsurdna situacija. Razočaran sam amandmanima koji su prihvaćeni, usaglasili su budžet na štetu dvije krize. A to je kriza koja je nastala zbog koronavirusa, a druga je migrantska. Umanjene su sredstva za saniranje ekonomskih šteta koronavirusa i ta sredstva vraćaju se Skupštini za nabavku opreme. To je moguće samo u našem apsurdistanu. Da stvar bude još gora, u BiH veše id tri godine traje migrantska kriza, a ovaj Dom usvojio je amandman sa simboličnim iznosom od 450.000 KM za migrantsku krizu. Dok je Zajednička komisija taj iznos izbrisala, dakle nema ništa za migrantsku krizu. Kolega Adile (Osmanović op.a.) kako će te upravljati migrantskom krizom sa 0 KM u budžetu. Mislim da je ova komisija trebala nositi naziv komisija za potvrđivanje stavova Doma naroda – poručio je Emrić.


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Dodao je da se ništa nije usaglašavalo, već je prihvaćeno ono što je usvojio Dom naroda BiH.  

- Taj dom lidera će uraditi ono što oni žele bez obzira šta mi ovdje radili. Mimo interesa građana to rade, a interesi građana nisu novi automobili, oprema i td. Svjestan sam situacije, ali ne trebamo stati s aktivnostima, najavljujem borbu i nove inicijative prema Vijeću ministara BiH. Nije meni do priče ili populizma, nije mi do političkih poena. Nije ovo populizam, mi u USK imamo hiljade migranata na ulicama, čine se krivična djela – naglasio je Emrić.

Zastupnik Dženan Đonlagić (DF) kazao je da će građani dobiti izbore, a funkcioneri HDZ-a nove automobile. 

- Trošit će na nova auta i opremanje kancelarija. A zastupnike ste doveli pred odluku da podrže budžet i omoguće izbore ili ne - istakao je Đonlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.