OBILAZAK GRADILIŠTA DRONOM

Pogledajte kako izgledaju gradilišta Koridora 5C iz ptičije perspektive

Do sada su na Koridoru 5C izgrađena 102 km autoceste, a trenutno je u izgradnji još 38 kilometara autoceste

A. M. / Avaz.ba

27.7.2020

Autoceste FBiH objavile su video koji prikazuje sva gradilišta na trasi Koridora 5C koja se nalaze u entitetu Federacija BiH.


Do sada su na Koridoru 5C izgrađena 102 km autoceste, a trenutno je u izgradnji još 38 kilometara autoceste.

Riječ je o gradilištima Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca, Vraca – Donja Gračanica, Klopče – Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići.

U završnoj fazi su radovi na zeničkoj obilaznici ukupne dužine od 11 kilometara koju čine tri dionice Drivuša – Klopče (završeni radovi), Klopče – Donja Gračanica i dio Vraca – Donja trebali bi biti završeno za Dan državnosti BiH za kada je planirano zvanično puštanje u rad.

U toku su tederske procedure za pet dionica ukupne dužine 22,8 kilometara i to: Poprikuše – Nemila, Nemila – Vranduk, Tarčin – Ivan – LOT 1 Tarčin – ulaz u tunel Ivan, Tunel Kvanj – Buna i Sarajevska obilaznica /lot 3B.

Spreman je i novi investicioni ciklus vrijedan 1,6 milijardi KM. 

Vrijedi spomenuti da će u izgradnji tunela Ivan učestvovati  mladi s evidencije nezaposlenih. Priliku za posao dobilo je pet osoba s visokom stručnom spremom na period od godinu dana i 20 osoba sa srednjom stručnom spremom na period od šest mjeseci, a ugovor su potpisali prije sedam dana.

Potpisivanje ugovora rezultat je partnerske saradnje JP Autoceste FBiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). 

Program i odobrene kreditne linije za izgradnju autoceste imaju cilj da ovim inovativnim finansijskim instrumentom stimulišu zapošljavanje mladih osoba u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.