AKTUELNO

BiH na korak do izbora: Na potezu Dom naroda Parlamenta BiH

Članovi CIK-a BiH prošle sedmice upozorili da izbori neće biti održani ukoliko se državni budžet ne usvoji do kraja ove sedmice

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

27.7.2020

Usaglašeni tekst državnog budžeta usvojen je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Prema procedurama Bosna i Hercegovina se nalazi na korak da konačno dobije državni budžet, a na potezu je Dom naroda Parlamenta BiH.

Prema najava, sjednica Doma naroda bit će održana u srijedu (29. jula), a dnevnim redom predviđeno je da se delegati izjasne o Izvještaju Zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2020. godinu.Usaglašeni tekst je usvojen sa 23 glasa za i 8 protiv, bez suzdržanih, a postojala je i opća i entitetska većina.


Dom naroda Parlamenta BiH. Arhiv

Podsjećamo Zajednička komisija na danas održanoj sjednici usaglasila je zajednički tekst državnog budžeta sa šest amandamana HDZ-a BiH.  

Amandmanima je predviđeno da se odbija amandman zastupnika u Predstavničkog doma Parlamenta BiH Jasmina Emrića (A-SDA) kojim je bilo predviđeno 450.000 KM za pomoć USK u borbi protiv migrantske krize.

Također amandmanima je predviđeno da se na stavku Parlamenta BiH vraća iznos od 750.000 KM koje je Predsjedništvo prenamjenilo za ekonomski oporavak od posljedica pandemije koronavirusa.

POdsjećamo, hitnost usvajanja državnog budžeta je u potrebi da se Centralnoj izbornoj komisiji BiH osiguraju potrebna sredstva za provođenja ovogodišnjih lokalnih izbora. Članovi CIK-a BiH prošle sedmice upozorili da izbori neće biti održani ukoliko se državni budžet ne usvoji do kraja ove sedmice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.