REAKCIJE

BPS: Opasna politička poruka da država nije preuzela teret migrantske krize

Teret ove krize država je prepustila kantonima isključivo s bošnjačkom demografskom većinom, smatraju u BPS-u

Sefer Halilović. Arhiv

Avaz.ba / Fena

27.7.2020

Povodom današnjeg usvajanja budžeta Bosne i Hercegovine (BiH), u kojem nije bilo mjesta za, doduše simboličnu, podršku suzbijanju migrantske krize, BPS smatra da, pored finansijske, ovakvo odbijanje usvajanja ovog dijela budžeta BiH ima svoje ozbiljne političke implikacije.

- Ovom odlukom, praktično je država Bosna i Hercegovina, zvanično, odustala od obaveze da suzbija migrantsku krizu i teret ove krize prepustila kantonima isključivo s bošnjačkom demografskom većinom.

To može imati teške političke i sigurnosne posljedice, prvenstveno po BiH a, zatim, po bošnjački narod koji trpi ozbiljne sigurnosne, ekonomske i zdravstvene posljedice zbog migrantske krize ali će, uskoro, početi trpjeti teške političke optužbe i probleme iz istih razloga.

Vladajuća koalicija na državnom nivou morala je pronaći minimum sredstava za migrantsku krizu jer, pored simboličnog novčanog iznosa, to bi značilo da država preuzima odgovornost i obavezu dok je, neusvajanjem ove stavke, jasno poručeno da državni problemi se distribuiraju po etničkom principu, kao što se čini i s privilegijama - saopćeno je iz BPS-a na čijem čelu je predsjednik Sefer Halilović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.