ANALIZA

Zapaljiva retorika i pregovori o Kosovu: Prodaje li Dodik Vučiću pomoć koja mu nije potrebna?

Nema nikakve sumnje da je zapaljiva retorika iz Banja Luke povezana sa teškim i mučnim pregovorima koje Vučić pod patronatom Evropske unije vodi sa vlastima Kosova

Dodikove izjave samo povećavaju pritisak na Vučića. Arhiv

Piše: T. Lazović / Avaz.ba

27.7.2020

Kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prošle sedmice u Banja Luci, i to u vrijeme kada traju teški pregovori o Kosovu, najavio investicije i milione maraka pomoći te države manjem bh. entitetu, moglo se pretpostavili da će krenuti nova serija zapaljive i provokativne retorike u poznatom stilu Milorada Dodika.

Još od konferencije za novinare prošle sedmice kada je Dodik uprkos vrlo jasnim i preciznim razlikama povezao pitanje statusa Kosova sa statusom manjeg bh. entiteta, član predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda ne prestaje sa izjavama u kojima omalovažava državnost BiH, spominje pravo na otcjepljenje i koketira sa ozbiljnim separatizmom.

Često medijski isforsirano, Dodik ovih dana ne štedi ništa iz svog poznatog arsenala u kojem objašnjava zašto mu se ne ostaje u Bosni i Hercegovini i zašto tobože ni narod koji predstavlja ne želi prihvatiti BiH kao svoju državu.

Nema nikakve sumnje da je zapaljiva retorika iz Banja Luke povezana sa teškim i mučnim pregovorima koje Vučić pod patronatom Evropske unije vodi sa vlastima Kosova.

Stara je i poznata tvrdnja po kojoj Beograd, preko Banja Luke, odnosno Dodika, navodno vrši pritisak na međunarodnu zajednicu pokušavajući pojačati svoju pregovaračku poziciju.

Ali, ne zato da bi isposlovao nešto za RS, nego da bi ušićario nešto više u konačnom dogovoru za Kosovo. Kako se bliži konačni dogovor za Kosovo tako se Dodikova retorika, čini se, zaoštrava.

Međutim, veliko je pitanje da li se ovaj put radi o dogovoru Vučića i Dodika ili je prije riječ o tome da član Predsjedništva BiH zarad svoje političke pozicije, pokušava prodati Vučiću „podršku“ koja mu možda uopće nije potrebna i koja mu, čini se samo stvara probleme.

Nije isključeno da je suzdržanost koju je Vučić pokazao na konferenciji za novinare prema Dodikovoj retorici pokazatelj da Vučić smatra kako mu Dodik čini medvjeđu uslugu.


Dodikove izjave samo povećavaju pritisak na Vučića. Arhiv

Vučić je sa mnogo više entuzijazma govorio o infrastrukturnim projektima koje Srbija gradi ili planira graditi sa Bosnom i Hercegovinom, poput autoputa Sarajevo-Beograd, aerodroma u okolici Trebinja,  nego o „statusnim pitanjima“ o kojima Dodik, uglavnom uprazno, već nekoliko dana gorljivo govori.

Dodikove izjave samo povećavaju pritisak, ali ne na međunarodnu zajednicu, nego na Vučića od kojeg se onda očekuje da ne pristaje ni na kakav kompromis u pogledu Kosova ako za njega, tobože, neće dobiti nešto u manjem bh. entitetu.

Vučiću takav pritisak u ovom trenutku nije izgledan saveznik, pa tenziju koju stvara Dodik pokušava ublažiti veliki obećanjima o nastavku finansijske podrške RS – naravno, bez ikakvog spominjanja „statusnih pitanja“ o kojima Dodik govori. Jer, jednom kada se konačno riješi pitanje statusa Kosova, bit će to i kraj pokušajima povezivanja sa statusom manjeg bh. entiteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.