INTERVJU

Endru Džuel, predstavnik MMF-a u Sarajevu: Spremni smo i za novi aranžman s BiH

Mnogo toga zavisi od epidemiološke situacije

Džuel: Žalosno je da novac još nije podijeljen. Arhiv

Piše: T. Lazović / Avaz.ba

28.7.2020

Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je pružiti i dodatnu finansijsku podršku bh. vlastima, izjavio je za „Dnevni avaz“ Endru Džuel (Andrew Jewell), rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini. Prema njegovim riječima, mjere koje su vlasti poduzele u borbi protiv ekonomskih posljedica pandemije su dobre, ali je veliko pitanje hoće li one biti dovoljne.

- Mnogo toga će zavisiti od razvijanja epidemiološke situacije i hoće li mjere u pogledu ograničavanja kretanja i drugih aktivnosti biti ponovo uvedene - navodi Džuel.

Uloga banaka

Kako procjenjujete provođenje ekonomskih programa koje su donijele bh. vlasti zbog koronavirusa?

- Mjere koje su poduzele obje entitetske vlade u pogledu rješavanja krize izazvane virusom COVID-19 su u velikoj mjeri odgovarajuće. Subvencionirajući plaće i doprinose, vlasti su osigurale ključnu podršku kompanijama i građanima. Banke su odigrale važnu ulogu uvodeći odgodu otplate kredita, a obje entitetske vlade planiraju uvesti shemu garantiranja kredita, što bi trebalo pomoći kompanijama da imaju pristup finansiranju. Pitanje je jesu li ove mjere dovoljne.

Novac od Međunarodnog monetarnog fonda još nije raspodijeljen po kantonima u Federaciji. Kako to komentirate?

- Zaista je žalosno da dio RFI sredstava koji je pripao Federaciji BiH još nije dostavljen kantonima. Kada je MMF odgovorio na zahtjev vlasti za hitnom pomoći, mislili smo da će se novac odmah iskoristiti. Nadamo se da će ovaj novac uskoro biti distribuiran.

Nizak javni dug

Kakve su Vaše procjene, kako će se odvijati ekonomska kretanja do kraja godine? Možemo li očekivati stabilizaciju ili će kriza ići mnogo dublje?

- Kao što sam rekao, mnogo toga zavisi od razvijanja epidemiološke situacije. S obzirom na to da je javni dug relativno nizak, a bankarski sektor je i dalje likvidan, vlade entiteta su shodno tome povećale zaduživanje kako bi finansirale mjere ekonomske podrške.


Džuel: Generalno podržavamo izmjene Zakona o radu. Arhiv

Međutim, BiH kapacitet u pogledu zaduživanja na domaćem tržištu nije neograničen i zato je MMF spreman da pruži dodatnu finansijsku podršku u okviru novog aranžmana.

Podržavamo izmjene Zakona o radu u FBiH

Novi Zakon o radu u Federaciji BiH izazvao je debatu u javnosti. Kakvo je Vaše mišljenje u vezi s najavljenim izmjenama?

- Mi generalno podržavamo izmjene, jer daju više fleksibilnosti poslodavcima u suočavanju s pandemijom.

Svakako, izmjene trebaju biti jasno definirane da bi se preduprijedila zloupotreba i zaštitila prava radnika.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.