PREDSTAVNIČKI DOM FBIH

Zastupnici pitali zašto kantoni, općine i gradovi nisu dobili novac od MMF-a

Predsjednik Kluba SDP-a Damir Mašić kazao je da nije dobio odgovor od KCUS-a te zamolio da se pošalje urgencija

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

28.7.2020

Na početku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zastupnici su postavljali pitanja.

Predsjednik Kluba SDP-a Damir Mašić kazao je da nije dobio odgovor od KCUS-a te zamolio da se pošalje urgencija.  

- Pitanje postavljam Vladi FBiH i Cestama FBiH koje su navodno bez konkursa 2018. godine dodijelile poslove od gotovo 28 miliona KM. Drugo pitanje je da li je tačno da se čeka da FBiH treba da izgradi 300 metara pristupnog puta prema graničnom prijelazu Svilaj, a kako bi se taj granični prijelaz i most počeo koristiti. Moje treće pitanje je da li je tačno da se sredstva za utopljavanje zgrada usmjeravaju u općine u kojima HDZ ima vlast – kazao je Mašić.

Zastupnik Dževad Adžem (DF) postavio je pitanje o postupku materijalizacije.  

- Treba 25. maj proglasiti danom žalosti u FBiH i to će biti ponovo pokrenuto kao inicijativa na ovom Parlamentu. Drugo pitanje o tome šta je se tačno poduzelo po pitanju raspodjele zaštitne opreme bolnicama u FBiH – pitao je Adžem.



Predsjednik Kluba SDP-a Damir Mašić. PrintScreen

Zastupnik Albin Muslić (SDP) pitao je zašto se diskriminira dijaspora BiH u pogledu ulaska u našu državu.

- Zar ne bi bilo logičnije da se mjesto rođenja odredi kao dominantan faktor. Drugo pitanje odnosi se na izgradnju brze ceste Lašva – Nević polje – kazao je Muslić.  

Zastupnik Amer Obradović (NiP) kazao je da je već tri puta tražio da se zaštiti Stolac.

- Moja inicijativa je da se sadržaji službenih stranica Vlade FBiH prilagodili slijepim i slabovidnim osobama. Ova inicijativa ima značaj, jer u BiH ima više od 5.000 slijepih i slabovidnih osoba. Postoje brojna rješenja za ovaj problem, a kako bi oni postali ravnopravni članovi našeg društva – poručio je Obradović.  


Zastupnik Adis Arapović (SBB). PrintScreen

Zastupnik Husein Rošić (SDA) kazao je da je neophodno odstraniti anomalije u pogledu prijevremenog penzinisanja branitelja.  

Zastupnik Adis Arapović (SBB) kazao je da ima pet pitanja.

- Izražavam umjereno zadovoljstvo dostavljenim odgovorima. Prva dva pitanja se odnose na nenaplaćene primitke po prekršajnim kaznama od 2016. do 2019. godine. Radi se o desetinama miliona KM, a molim za pojašnjenje o toma kako su nastali dugovi. Federalno ministarstvo zdravstva pitao bi zašto nije objavljen plan specijalizacije za kliničku psihologiju. Ekspertski tim završio je svoj posao. Radna tijela Parlamenta su ta koja pokreću Parlament i zato pitam kad će biti popunjena radna tijela, a uzimajući u obzir da imamo nove kolege zastupnike. Molim da mi se odgovori ko opstruira ovaj proces – istakao je Arapović.

Zastupnik Miralem Galijašević (SDA). PrintScreen

Zastupnik Miralem Galijašević (SDA) pitao je zbog čega se još uvijek sredstva MMF-a nisu doznačila kantonima, općinama i gradovi.

- Molim da mi se odmah odgovori i na pitanje da li ovo neko koči i zašto, te kad će se raspodijeliti sredstva – pitao je Galijašević.

Zastupnica Meliha Bijedić (Nezavisni zastupnik) pitala je kako se vrši utrošak sredstava koja se dobiju od rada termoelektrana. 

- Sredstva koja se uplate općinama i gradovima troše se nenamjenski i tražim da se uspostavi kontrola trošenja istih – pojasnila je.  

Zastupnica Jasmina Zubić (SDP) kazala je da je dobila odgovor na svoje ranije pitanje, ali da nije zadovoljna istim. 

- Zašto se vrijeme provedeno na radu za koje nisu uplaćeni doprinosi uopće računa u penzioni staž. Zašto se onemogućava dokup staža ljudima kojima nisu uplaćeni doprinosi – pitala je Zubić.   


Zastupnica Jasmina Zubić (SDP). PrintScreen

Zastupnica Sanela Klarić (Naša stranka) kazala je da vrlo razočarana činjenicom da zastupnici i zastupnice ne dobijaju odgovore na svoja poslanička pitanja.

- Razočarana sam da nikad nisam dobila odgovore na pitanja od Federalnog ministarstva poljoprivrede. Ponovili smo pitanja. Pitali smo i za stav Ministarstva o problemima u Goraždu, tačnije protestima građana protiv riječnih utvrda. Trenutno na terenu imamo i situaciju da mnogi proozvođači energije iz obnovljivih izvora ne dobijaju svoja uplate. To je veliki problem jer je to zakonska obaveza – kazala je Klarić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.