PREDSTAVNIČKI DOM FBIH

Zbog svađe Mašića i Zaimovića sjednica prekinuta na 15 minuta

Stanje je alarmantno i nama ne treba već korona 1, već treba bolji korona zakona dva ili tri, poručio je Mašić

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović (SDA). PrintScreen

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

28.7.2020

Predsjednik Kluba SDP-a Damir Mašić govoreći o predloženom dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH predložio je da se uvrsti tačka koja se odnosi na izmjene i dopune korona zakona.

- Stanje je alarmantno i nama ne treba već korona 1, već treba bolji korona zakona dva ili tri – poručio je Mašić.  

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović (SDA) kazao je da nije moguće glasati o ovoj inicijativu jer se nisu stekli uslovi.

Predsjednik Kluba SDP-a Damir Mašić. PrintScreen

- Pozivam kolegu Mašića da pogleda odredbe Poslovnika. Vlada FBiH je dužna da dostavi mišljenje o zakonu koji nije predložila – istakao je Mašić.  

Mašić je dodao da Vlada FBiH ima rok da se izjasni, ali da Parlament FBiH ima pravo da raspravlja o ovom zakonu.

- Dužan sam da poštujem Poslovnik. Oduzimam vam riječ – kazao je Zaimović, nakon čega je Mašić u ime Kluba SDP-a zatražio pauzu od 15 minuta.

Nakon pauze nastavljena je prepirka, a Mašić je pozvao Zaimovića da na glasanje stavi prijedlog izmjena i dopuna korona zakona. 

- Vi niste toliko dugo na poziciji da bi toliko dobro znali Poslovnik. Mi imamo ljude koji su tu funkciju duže od vas obnašali tu funkciju i saglasni su s tim da Parlament BiH ima pravo da o ovom raspravlja - kazao je Mašić. 

Zaimović je kazao da nema veze koliko dugo on obnaša funkciju, te poručio da svoj posao radi vrlo ozbiljno. 

- Poslovnički uslovi po Poslovniku nisu zadovoljeni da bi ja stavio na dnevni red vaš prijedlog. zakleo sam se da ću poštovati Poslovnik ovog Doma - poručio je Zaimović. 

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. PrintScreen

Zastupnik Albin Muslić (SDP) kazao je da bi se o ovom trebalo raspravljati. 

- Nije ovo prvi put da imamo ovakvu praksu. Brojne zakone smo donosili na ovaj način i izjašnjavali se na ovaj način - istakao je Muslić. 

Zastupnik Husein Rošić (SDA) javio se s poslovničkom intervencijom. 

- Pozivam se na član 180. Poslovnika, a to je da prijedlog ne može biti razmatran po skraćenoj proceduri, a prije isteka 14 dana od podnošenja zahtjeva. Nije korektno na ovakav način diskutirati, a Poslovnik je vrlo jasan. Nisu stvoreni uvjeti da raspravljamo o ovako kompleksnom zakonu - istakao je Rošić. 

Zastupnik Miralem Galijašević (SDA) čestitao je Zaimoviću na dosadašnjem vođenju ovog Doma. 

- Pokušavaju se ponovo napraviti neki igrokazi, ali vi ste to uspjeli da svedete na suštinu i potrebu. Pozivam vas da istrajete na primjeni Poslovnika - poručio je Galijašević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.