ENDRU DŽUEL

MMF protiv konverzije kredita u švicarskim francima u marke

Nije uloga Parlamenta da mijenja ugovore koji su zaključeni od strane agenata privatnog sektora, kazao Džuel

Džuel: Vlasti moraju poštovati obaveze. Avaz.ba

Fu. M. / Avaz.ba

28.7.2020

Međunarodni monetarni fond (MMF)  se snažno protivi bilo kakvim pokušajima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da omogući konverziju kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke.

Potvrdio je to danas Endru Džuel (Andrew Jewell), rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

- Nije uloga Parlamenta da mijenja ugovore koji su zaključeni od strane agenata privatnog sektora. Ovakva mjera, posebno kada se primjeni retroaktivno, bi uvela pravnu neizvjesnost i poremetila funkcionisanje kreditnog tržišta u Bosni i Hercegovini u najgore moguće vrijeme kada se banke i njihovi dužnici suočavaju sa posljedicama krize izazvane koronavirusom. Razumijemo da se mnogi dužnici bore da servisiraju svoje dugove ali smatramo da je ispravan način za rješavanje ovih poteškoća kroz moratorijum na otplatu kredita koji je uspostavila Agencija za bankarstvo Federacije BiH - izjavio je Džuel.

On smatra da bi nametanje obvezujuće konverzije moglo izazvati pravne mjere banaka koje bi opet mogle imati potencijalne posljedice po budžet Vlade Federacije BiH.

- U okviru prethodnog Proširenog programa (EFF) Bosne i Hercegovine sa MMF-om, vlasti su se obavezale da neće nametati obvezujuću konverziju kredita sa valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti u domaću valutu. Očekujemo da će vlasti nastaviti da poštuju ovu obavezu, posebno u svjetlu iskazane želje za programom koji će naslijediti EFF - zaključuje Džuel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.