PREDSTAVNIČKI DOM FBIH

Ćudić: Već sljedeće sedmice nećemo imati gdje smjestiti oboljele od koronavirusa

Zastupnik Suad Kaknjo (SDA) kazao je da privreda FBiH nije na koljenima

Zastupnica Sabina Ćudić (Naša stranka). PrintScreen

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

28.7.2020

Informacija vezana za posljedice djelovanja epidemije konronavirusa na privredu, s aspekta primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, pojedinih grana privrede, stanja zaposlenih te stanja u zdravstvu u Federaciji BiH u fokusu je rasprave zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Zastupnik Suad Kaknjo (SDA) kazao je da privreda FBiH nije na koljenima.  

- Turistički sektor je na koljenima i to možemo konstantovati – kazao je Kaknjo.

Zastupnik Nermin Muzur (NiP) odgovorio je da je u svom izlaganju i kazao da je turistički sektor i ugostiteljski na koljenima.

Kaknjo je odgovorio, te poručio da je tačno da je on zaspao u pauzi u kojoj je on govorio o turističkom sektoru.

- Kolega koji je zaspao uplati za PDV 250.000 KM – istakao je Kaknjo, te dodao je da u vrijeme korone imao porast broja zaposlenih.


Zastupnik Nermin Muzur (NiP). PrintScreen

Zastupnica Sabina Ćudić (Naša stranka) kazala je da se boji da izlaganja Vlade FBiH stvaraju paniku, nego ulijevaju povjerenje. 

- Kad govorimo o smještajnim kapacitetima izolatorija, a to govori o nemogućnosti da se trenutno izborimo sa krizom. Jučerašnji dan sam provela na Podhrastovima u izolatoriju i razgovarala sam sa više od 7-8 medicinskih radnika. Pitala sam ih šta ćemo kad popunimo kapacitete tog izolatorija i niko nije znao odgovoriti na to pitanje. Mi već u narednim sedmicama nemamo kapacitete za smještaj oboljelih od koronavirusa – istakla je Ćudić.

Dodala je da je očekivala da će danas dobiti detaljan presjek stanja.

- Nije mi jasno kako je moguće da imamo ovu vrstu rasprave o ekonomskim pokazateljima. Ekonomija BiH i ekonomija FBiH nisu u krizu iz nepoznatog razloga. Naša ekonomska situacija je vezana za percepciju građana u vezi epidemije koronavirusa. Fascinantna mije rasprava kolega iz SDA da je ekonomska slika neznatno drugačija u odnosu na period prije pandemije – naglasila je Ćudić.


Predsjednik Kluba SDP-a Damir Mašić. PrintScreen

Predsjednik Kluba SDP-a Damir Mašić ovom prilikom kazao je da su zastupnici insistirali da dobiju presjek stanja u kojem se danas nalazimo.

- To je još jedan u nizu pokazatelja da vlast u FBiH nije adekvatno odgovorila na pandemiju. Svi segmenti su zakazali. Korona zakon je donesen oko 1 maja, dakle trebalo im je 45 dana od proglašenja stanja nesreće. To je pokazalo šupljine u sistemu, a privrrednici su nakon toga mjesecima čekala subvencije. Dio ljudi nije mogao ovjeriti zdravstvene knjižice, a neki nisu mogli ni otići u penziju, a sve zbog kašnjenja Vlade FBiH. Nismo prepoznali ulogu koju je moralo imati Ministarstvo zdravstva FBiH, prije svega mislim na kantonalna ministarstva koja nisu bila koordinirana – poručio je Mašić.  

Dodao je da je tek prije koji dan usvojen famozni put pacijenta u KS.

- To je apsolutna nezainteresiranost da se u to pitanje uključe oni koji mogu pomoći pa makar savjetom. Zato smo predlagali da se drugim korona zakonom pokuša popraviti današnje stanje. Htjeli smo da produžimo subvencije privrednicima, htjeli smo da subvencioniramo kamate na kredite iz garancijskog fonda... Napravili smo sve statistike i proračune. Nadam se da će biti više razumijevanja, ali ne smijemo se praviti da se ništa ne dešava - istakao je Mašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.