PREDSTAVNIČKI DOM FBIH

Adžem: Ovaj narod popije 25 miliona KM vrijednosti antidepresiva, doveli smo ljude do ludila

Zastupnik Miralem Galijašević (SDA) kazao da je apsurdna situacija u kojoj kantoni, općine i gradovi čekaju da dobiju sredstva MMF-a

Zastupnik Dževad Adžem (DF). PrintScreen

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

28.7.2020

Informacija vezana za posljedice djelovanja epidemije konronavirusa i dalje je u fokusu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Zastupnik Miralem Galijašević (SDA) kazao da je apsurdna situacija u kojoj kantoni, općine i gradovi čekaju da dobiju sredstva koja je odobrio Međunarodni monetarni fond (MMF).  

- Krajnje vrijeme je da se neko tamo uozbilji i da prestane da blokira donošenje ove odluke. Razočaran sam činjenicom da su krizni štabovi postali alibi štabovi. Mislim da svi moraju da budu izričiti u svojim naredbama. Ne možemo spuštati kantonima da se bave ovim pitanjima. Treba se malo državnički ponašati, moramo imati strategiju kako iz ovog izaći. Čestitam Vladi FBiH na odlučnosti, ali do maja mjeseca, nakon toga ništa nije urađeno – istakao je Galijašević.

Zastupnik Miralem Galijašević (SDA). PrintScreen

Dodao je da susjedi nemaju respekta prema BiH i Bosancima i Hercegovcima. 

- Razočarao sam se, pa dajte da vratimo istom mjerom. Ako nema mehanizama recite nam, mi smo zakonodavno tijelo promijenit ćemo to. Zdravstveni sistem je u opasnosti i nemamo adekvatnih sredstava. Mi u ZDK kupimo sredstva po ćoškovima da bi održali bolnicu u životu, kao i domove zdravlja. Ali nemojte da nam 30 miliona negdje tamo leži zbog 200 - 300 hiljada KM koje treba da dobije neki općinski načelnik - poručio je Galijašević.

 Zastupnik Dževad Adžem (DF) kazao je da se radi o vrlo kompleksnoj temi.

- Činjenica je da onaj ko hoće da prati stanje u FBiH on ima nekoliko pravaca i izvora informacija. Stanje u ekonomiji, zdravstvu moramo posmatrati dvodimenzionalno. Koronavirus nas je vratio u srednji vijek a u pogledu globalizacije. Sve ozbiljne zemlje zatvorile su svoje granice, ta mantra o globalizaciji pokazala je da je neshvatljivo da je komšija od komšije okrenuo glavu – istakao je Adžem.   


Zastupnik Dževad Adžem (DF). PrintScreen

Dodao je da ekonomski pokazatelji i prije koronavirusa pokazivali su da se ne može očekivati boljitak u FBiH. 

- U prošloj godini imali smo trgovinski deficit od 900 miliona koji iz godine u godinu raste. Naš dug će se sad još više povećati. U ovom trenutku Vlada FBiH vidi rješenje u izmjenama Zakona o radu, to je isto kad na selu konja natovarite pa mu dodate još malo. S druge strane građani ževe u strepnji. Ovaj narod popije 25 miliona KM vrijednosti antidepresiva, doveli smo narod do ludila - naglasio je Adžem. 

Nezavisni zastupnik Eldin Vrače istakao je da se treba posebno obratiti pažnja na kašnjenja Vlade FBih u pogledu isplate doprinosa. 

Zastupnik Vrače pohvalio je prijedlog Zakona o radu ističući da se u pridlogu ne nalazi ništa što ne sadrže zakoni u svijetu. 

  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.