REAKCIJE

Sidran: Za ratnu i poratnu kulturu Numić je uradio kao niko prije i poslije njega

Brinuo se o statusu umjetnika i pomogao obnovu kulturne scene, kaže Mustafić

Numić: Cijenio značaj umjetnosti i kulture. Avaz

Piše: L. Karahmet-Pujagić / Avaz.ba

28.7.2020

Timur Numić bio je jedan od onih političara na visokoj poziciji koji su cijenili značaj umjetnosti i kulture. Vodio je računa o društvenom statusu umjetnika i njihovoj egzistenciji. Mnogo je doprinio poratnoj obnovi kulturne scene u Sarajevu. Tome sam i lično svjedočio i često sam sarađivao s njim, rekao je za “Dnevni avaz” istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić.

Mnogo izgubili

Mustafić: Ostala je praznina. Avaz

Dugogodišnji generalni sekretar i direktor Centrale SDA umro je 23. jula, a njegovim odlaskom mnogo je izgubila i bh. kulturna zajednica. On je, kako navode, u svom političkom angažmanu razumio značaj umjetnosti za društvo. 

Kako navodi Mustafić, Numić je dao nemjerljiv doprinos kulturi i mnogim kulturnim institucijama.

- Podržavao je nezavisnu i kritičku kulturnu scenu. Bio je zaljubljenik u umjetnost i uopće ljudski dar i sigurno je ostavio obavezu da se kulturi priđe sistemski i odgovorno - kazao je Mustafić.

Neobična situacija

Sidran: Mogu kazivati šta hoće. Avaz

Književnik Abdulah Sidran istakao je da je Numić za našu ratnu i poratnu kulturu uradio mnogo. 

- Neznalice mogu kazivati šta hoće, ali je rahmetlija za našu ratnu i poratnu kulturu uradio kao niko do njega i poslije njega. Kad sam profesoru i velikom piscu Tvrtku Kulenoviću prenio Timurovu ponudu da, nakon smrti prof. Muhameda Karamehmedovića Karamele, preuzme funkciju direktora Narodnog pozorišta u Sarajevu, bila je to vrlo neobična situacija. Tvrtko je bio član neke beznačajne strančice…

Učinilo mi se da Tvrtko ne vjeruje u iskrenost i validnost ponude i da želi dobiti na vremenu prije nego dadne konačan odgovor, pa mi veli ovako: “Reci ti njima da ja nemam ništa protiv, ali da ne dolazi u obzir da im ja, kao što je činio Karamela, svakog jutra dolazim na konsultacije.” Prenio ja Timuru, pa Tvrtku donio Timurov odgovor. “Ne mora on ovdje zaviriti ni sekunde, mene zanima samo 51 posto bosansko/bošnjačkog repertoara i ništa više.” To bilo logično i Tvrtko prihvatio. Da je neko tih godina rekao: “Kultura će poželjet' Timura, al' Timura više biti neće!”- golemo bi bio u pravu - napisao je Sidran na svom Facebook profilu.


Šarić: Slijediti primjer

Šarić: Podržavao sve projekte. Avaz

Ivica Šarić, dogradonačelnik Sarajeva, čuveni operni pjevač, kaže kako je kultura izgubila velikog prijatelja.

- U poslijeratnom vremenu najviše je pomogao kulturi, koja uvijek trpi. Normalno da je morao imati nekoga da bi to mogao, to je tada bio Alija Izetbegović. Podržavao je sve projekte vezane za Narodno pozorište, filharmoniju, zapravo sve važnije institucije. U ovoj situaciji prijeko je potrebno da se neko zauzme za kulturu u političkom segmentu. Treba nam neko da slijedi primjer poslijeratnog rada Timura Numića - istaknuo je Šarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.