ATINA

Šta je Medlin Olbrajt kazala profesoru Lagumdžiji: "Mi nismo završili posao u BiH"

Ovom prilikom Medlin Olbrajt je dala precizan odgovor na moj direktan upit o tome šta možemo naučiti iz posljednjih decenija naše prošlosti

Sa Simpozijuma u Atini. Avaz

Piše: E. T. / Avaz.ba

30.7.2020

Zlatko Lagumdžija, univerzitetski profesor i bivši ministar vanjskih poslova BiH učesnik je Simi simpozijuma koji se održava u Atini. Profesor Lagumdžija na simpozijumu učestvuje na poziv Georgea Papandreua, predsjednika Socijalističke Internacionale i bivšeg Premijera Grčke o Pandemiji u post Covid - 19 svijetu. 

- Ovo tradicionalno godišnje druženje je već dvije decenije odlična prilika da sa prijateljima, profesorima, predsjednicima, premijerima i ministrima, nobelovcima i poduzetnicima, umjetnicima i nevladinim aktivistima, razmijenim mišljenja i sam naučim o onome što se dogadja širom svijeta u nauci, politici, kulturi i ekonomiji. Simi se održava pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i Grčke Vlade i ove godine u Atini je okupio 50 učesnika iz političkih, nevladinih i akademskih krugova kao i 20 učesnika na online sesijama sa četiri kontineta - kaže Lagumdžija za "Avaz". 



Lagumdžija i Papandreu. Avaz

Otkrio nam je da je razgovarao i sa Medlin Olbrajt (Madeleine Albright), bivšom američkom državnom tajnicom u vrijeme predsjednika SAD Bila Klintona (Bill Clinton).

- Ovom prilikom Medlin Olbrajt je dala precizan odgovor na moj direktan upit o tome šta možemo naučiti iz posljednjih decenija naše prošlosti, kao i šta možemo očekivati u Bosni i Hercegovini i regionu od Bajdenove administracije, ukoliko dobijemo novog Predsjednika SAD. Olbrajt je kazala: "Genocid u Srebrenici nas obavezuje da zločinci dobiju zasluženu kaznu te da nastavimo sa borbom za izgradnju Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana kao država i društva zajedničkih vrijednosti. Došlo je vrijeme da nešto naučimo iz grešaka domaćih i međunarodnih aktera. EU i NATO, nemaju alternativu za zemlje Zapadnog Balkana ali ni za euroatlantsku zajednicu. Multietnička društva nisu ugrožena samo na Balkanu nego i u dijelu zemalja EU" - prenio je Lagumdžija za "Avaz".

Obraćanje Medlin Olbrajt. Avaz

U nastavku izlaganja, Olbrajt je kazala da se pitanje Srbije i Kosova mora završiti u interesu njihovih građana kroz dalji proces euroatlantskih integracija.

- A onda je dala veoma značajnu i jasnu poruku kada je u pitanju BiH. Svoje izlaganje završila je sa jasnom porukom: „Mi nismo završili posao u Bosni i Hercegovini. Naša pažnja mora biti kontinuirana. Moramo se vratiti da radimo na onome što smo započeli“ - kazao je Lagumdžija.

Profesor Lagumdžija učesnik Simpozijuma. Avaz

Inače, profesor je u ime Madridskog kluba, Svetske liderske alijanse, bio uvodničar na temu ljudskih prava i društva zajedničkih vrijednosti. 

- Bosna i Hercegovina, kao i Evropska Unija, se danas nalaze na istoj raskrsnici: da li će nastaviti na zajedničkim vrijednostima i ujedinjeni u različitostima ili se odvajati zidovima vodjeni nacionalističkim i populističkim politikama. Kao moderator sesije posvećene regionalnoj saradnji, na kojoj su učestvovali ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov i bivši premijer Kosova Albin Kurti, govorio sam o unutrašnjim, regionalnim i međunarodnim pretpostavkama i važnosti ubrzanja evroatlantskog puta Bosne i Hercegovine kao države i društva zajedničkih vrijednosti kako za Zapadni Balkan tako i za Euroatlantsku zajednicu u cjelini. Predsjedavajućeg grupe Socijalista, Demokrata i Zelenih u Parlamentarnoj Skupštini Vijeća Evrope Franka Švaba upoznao sam sa stanjem u Bosni i Hercegovini i podrškom koja se može očekivati u narednom periodu - kazao je Lagumdžija. 



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.