POTPISAN UGOVOR

Sporazum vrijedan 11,78 miliona eura: Projekt koji će dodatno približiti Sarajevo i Mostar

Bit će finansirani radovi na izgradnji nove dionice autoputa približne dužine 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmaralište na dionici Tarčin - ulaz u tunel Ivan

Bevanda: Projekt značajan i za regionalno povezivanje. Arhiv

Avaz.ba

30.7.2020

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivelini potpisali su sporazum o grantu Evropske unije u vrijednosti od 11,78 miliona eura, za izgradnju poddionice puta Tarčin - Ivan.

U saopćenju je navedeno da će, zahvaljujući ovim grant sredstvima EU, biti finansirani radovi na izgradnji nove dionice autoputa približne dužine 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmaralište na dionici Tarčin - ulaz u tunel Ivan. Bevanda je ocijenio da je ovo projekt značajan i za regionalno povezivanje jer je dio panevropskog Koridora 5C, koji vodi prema Jadranskom moru.

- Ovo je projekt koji će dodatno približiti Sarajevo i Mostar i skratiti udaljenost na ovoj dionici spajanjem puta M17 sa Koridorom 5C. Osim bržeg i prijatnijeg putovanja izgradnjom ovog modernog puta otvara se i ekonomska perspektiva i poboljšava zaštita životne sredine - naglasio je Bevanda.

Projekt će sprovoditi Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH, a dio je ukupnog ulaganja kroz kredite EIB i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.