EKSKLUZIVNO

Varhelji za "Avaz": I dalje ćemo stajati uz BiH u borbi protiv pandemije

Nedavni skandali povezani s virusom COVID-19 su ukazali na potrebu za boljim pravilima o sukobu interesa i javnim nabavkama

Razgovarala: Nerma Ajnadžić

30.7.2020

Varhelji: Zapadni Balkan je moj prioritet. Agencije

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) u ekskluzivnom intervjuu za “Dnevni avaz” govorio je o pandemiji koronavirusa, ulozi EU u suzbijanju posljedica ovog virusa, ali i o migrantskoj krizi,  kao i o prioritetima koje BiH mora ispuniti kako bi dobila status države kandidata za članstvo u EU.

Veliki izazov

Prema Vašem mišljenju, kako se Bosna i Hercegovina bori s koronavirusom do sada i krizom koju je pandemija prouzrokovala?

- U vašoj zemlji, kao i u ostatku regiona, provedena mjera ranog zatvaranja granica na proljeće usporila je širenje virusa. To je, također, omogućilo da se hitna medicinska oprema, u vrijednosti od 7 miliona eura, nabavi i isporuči iz fondova EU. Drago mi je što vidim da je, naprimjer, prošle sedmice BiH iz sredstava EU dobila 28 ventilatora, 20 ultrazvučnih aparata i 2.000 pulsnih oksimetara, koji će biti isporučeni bolnicama širom zemlje. Također smo uključili BiH u sve inicijative Unije, kao što je zajednička nabavka lijekova, kako bismo bili spremni zajedno suočiti se s izazovom.

Sada je sve veći broj zaraženih zabrinjavajući. Veoma je važno da svi građani poštuju mjere predostrožnosti i da vlasti pažljivo nadgledaju i po potrebi interveniraju kako bi se osiguralo da zdravstveni sistem može izaći nakraj s koronavirusom. To možemo proći ako svi odigraju svoju ulogu. I dalje ćemo stajati uz BiH u borbi protiv pandemije i u pružanju podrške društveno-ekonomskom oporavku. Za taj cilj smo već izdvojili 73,5 miliona eura iz IPA sredstava, kao i 250 miliona eura zajmova za makroekonomsku finansijsku pomoć. Također, najesen namjeravam predstaviti ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan kako bih dodatno podržao oporavak i približio regiju EU.

Nedavno ste spomenuli migracijske izazove u našoj zemlji. Na koji način naša vlada treba s tim da se suoči?

- Upravljanje migracijama još je jedan veliki izazov. EU je do sada izdvojila značajne resurse za podršku BiH, ali stvari se moraju promijeniti. Prije godinu vlasti su se obvezale poboljšati domaću koordinaciju, preuzeti upravljanje i odgovornost nad prihvatnim centrima koje finansira EU te odrediti dodatne pogodne lokacije za prihvatne objekte kako bi se udovoljilo potrebama. Nažalost, premalo je učinjeno otad.

Želim što više uključiti zapadni Balkan u provedbu novog pakta o migraciji i azilu koji će Komisija predložiti državama članicama EU i nadam se da će BiH to biti spremna učiniti. U tom bi kontekstu statusni sporazum s Frontexom sigurno pomogao i pozivam bh. vlasti da nastave sa zaključivanjem ovog sporazuma.





Jačamo angažman širom svijeta

Nedavno ste razgovarali s članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom te predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i drugim bh. zvaničnicima. Kakve ste poruke čuli?

- Prošle sedmice sam s njima, kao i s parlamentarnim čelnicima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, razgovarao o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, ali i svim ovim stvarima o kojima razgovaramo. Želio sam lično posjetiti BiH, ali trenutno to još nije moguće, stoga smo održali virtuelne diskusije. Čim to okolnosti dopuste, planiram doći i nastaviti s radom i raspravama. Zapadni Balkan je moj prioritet i prioritet Komisije i jačamo angažman širom svijeta.

Drugi dio intervjua s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem pročitajte sutra na portalu Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.