IZMJERENO IZNAD 40 STEPENI

Tropske vrućine u Hercegovini: Građani padali u nesvijest, povećan broj srčanih udara

Zbog vrućina su građani padali u nesvijest, a ponajviše je dolazilo do dehidracije i oscilacija krvnog pritiska, te srčanih udara, rekla Popovac

Mostar: Izmjereno 40 stepeni. Anadolija

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

30.7.2020

Usljed izrazito visokih temperatura zraka u Hercegovini koje prelaze i 40 stepeni , uslovljenih strujanjem vrele zračne mase sa sjevera Afrike, Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine za regiju Mostara od danas je na snagu stavio najveći, crveni stepen meteoalarma.

To znači da su vremenske prilike opasne po život stanovništva.

Na ulicama Mostara danas iza podneva bilo je neuobičajeno malo prolaznika. Tradicionalno, Neretva je u julu i avgustu mjesto osvježenja za Mostarce. 

Iako su Hercegovci navikli na tropske vrućine, Hitna pomoć imala je pune ruke posla. Broj intervencija bio je velik. 

- Zbog vrućina su građani padali u nesvijest, a ponajviše je dolazilo do dehidracije i oscilacija krvnog pritiska, te srčanih udara. Visoke temperature utiču na dekompenzaciju i izazivaju brojne teškoće, zbog kojih hitne službe neprestano intervenišu. Bilo je i dosta saobraćajnih nesreća - rekla je za "Avaz" portparolka Doma zdravlja Mostar Ines Popovac. 

Ljekari pozivaju građane na odgovornost i smanjeno kretanje tokom visokih temperatura koje se bilježe od 11 do 18 sati. Temperature zraka u Mostaru danas su živu na termometru službeno dizale do 41 stepen, a u automobilima se mjerilo i do 50 stepeni.

Zbog nesnosnih vrućina na ulicama Mostara danas je teško bilo vidjeti prolaznika.

Savjeti kako se rashladiti

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 stepena danju i ispod 24 noću. To je posebno važno za djecu.

Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore tokom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža.

Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore, naročito one koji su okrenuti prema suncu. Zatvorite sva umjetna svijetla i što je više moguće električnih uređaja.

Objesite mokre peškire kako bi rashladili zrak u prostoriji. No, nemojte zaboraviti da se time povećava vlažnost.  

Klonite se vrućine .

Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana. 

Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana.

Rijetko ko se usudio u popodnevnim satima šetati Mostarom. Anadolija

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas u 16 sati bilo je najtoplije u Mostaru gdje je izmjereno 40 stepeni. 

Za sutra je najavljeno pretežno sunčano vrijeme u Hercegovini. U ostalim područjima sunčanije prije podne. Jači razvoj oblačnosti u drugoj polovini dana će usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 25 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 35, na jugu zemlje do 39 stepeni.

U subotu u Bosni se uglavnom prognozira umjerena naoblaka. U jutarnjim satima više oblačnosti u istočnim područjima i dijelu centralne Bosne. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje do 24 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 32 stepena, na jugu zemlje od 33 do 37.

Posljednji dan u ovoj sedmici bit će sunčan. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni očekuje se magla. Najniža jutarnja temperatura zraka između 13 i 17, na jugu zemlje do 22 stepena, a najviša dnevna do 36.

Pacijenti se žale na sve

Pune ruke posla imali su i ljekari u sarajevskoj Hitnoj pomoći.

- Posla imamo čitav dan. Pacijenti se na sve žale. Sva moguća patologija dolazi ovdje, što se može zbrine se, ostalo proslijeđujemo u Opću bolnicu ili KCUS. Građani se trebaju pridržavati i mjera koje je izdao Krizni štab KS, ali i dnevne aktivnosti prilagoditi kada imamo visoke temperature - rečeno nam je iz Hitne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.