NAJZNAČJNIJI BLAGDAN

Porodica hadži Ejuba i hanume Ajke Hasić iz Gračanice: Bajram je radost za cijelu porodicu

Nakon bajram-namaza i klanja kurbana, okupit će se cijela uža i šira porodica

Piše: H. Č. / Avaz.ba
  • Hadži Ejub Hasić

    Hadži Ejub Hasić

    Foto: Avaz


Kurban-bajram, najznačajniji praznik u muslimana, svečano se dočekuje i u toplom domu hadži Ejuba i njegove hanume Ajke u malom, prigradskom naselju Lendići kod Gračanice. Za Bajram će se, nakon bajram-namaza i klanja kurbana, okupiti cijela uža i šira porodica, odrasla djeca Omer, Elvir i Elvira, snahe, petero unučadi, a kasnije se obilaze i komšije.

Ejubov otac Mehmed je bio hadžija, a i Ajkin brat Izudin iz susjednog sela Škahovica je hadžija. Kod Hasića je vjera uvijek bila ispred svega. Ejub je, osim hadža, 11 puta, sa svojim konjima vranima, bio na Ajvatovici, a, kako kaže, gradnja mesdžida u Lendićima mu je jedan od najdražih hajrova koje je gradio zajedno sa svojim džematlijama.

- Pošto Lendići nemaju džamiju, mi smo se prije nekoliko godina dogovorili da svojim sredstvima i uz pomoć Međunarodnog foruma solidarnosti-Emmausa iz Doboj-Istoka sagradimo mesdžid. Kada smo zgradu podigli i uredili je, sinula je ideja da na njoj sagradimo i malu munaru - kaže Ejub.

Ajka govori kako jedva čeka da joj za Bajrama vrata otvore djeca, sada odrasli ljudi, sinovi Omer i Elvir i kći Elvira, da dođu snahe i petero unučadi. Za njih je majka pripremila posebne bajramske kolače, a djed Ejub će im darivati bajrambanku.

NA VRH

Komentari