MOSTAR

Muftija Salem ef. Dedović: Ne treba nam pesimizam, trebaju nam vrijedne ruke, volja i odlučnost

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović

Nama je živjeti islam i njegove vrijednosti u svakom vremenu i u svim okolnostima. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

31.7.2020

Bajram-namaz u Mostaru klanjan je u 39 džamije i mesdžida. Centralna manifestacija, uz pridržavanje propisanih zdravstvenih mjera, održana je na fudbalskom stadionu Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra “Midhat Hujdur Hujka”. Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

U hutbi je govorio u bitnosti spoznajnih suočenja sa posljedicama izazvanim koronavirusom u svijetu, posebno Bosni i Hercegovini. Ukazao je na islamska načela odgovornosti, zdravorazumskog promišljanja i na nužnost traganja za naučnim rješenjima u svim kušnjama s kojima se suočava čovječanstvo.

Utjecaj pandemije

Nerazumno je da se vrši stigmatizacija pozitivnih na koronavirus, ali je isto tako nerazumno da pozitivne osobe na virus ne otkrivaju svoje kontakte. Proteklih mjeseci u eteru je bilo puno teorija ni naučno, a niti zdravorazumski utemeljenih, koje su banalizirale opasnost od ovog virusa, što je u nekim situacijama i sredinama dovelo do kobnih posljedica po zdravlje i živote ljudi - rekao je muftija.

Utjecaj pandemije na ekonomsku moć društva prokomentirao je kur'anskim kazivanjem o Jusufu a.s. i sedam sušnih nerodnih godina. 

- Ova nas kriza tjera da se okrenemo onome što možemo uraditi u vlastitoj zemlji s resursima koje nam je Dragi Bog dao na raspolaganje. Ne treba nam pesimizam, teorije i priče kako se ne može, trebaju nam vrijedne ruke, volja, odlučnost i poduzetan duh koji će nas pokrenuti da radimo, privređujemo i investiramo u resurse ove zemlje.

Tu ima puno neiskorištenih potencijala i mogućnosti - podsjetivši na islamski metodološki pristup gradiranja životnih vrijednosti, zahvalnost Uzvišenom Allahu, iskreni nijet, svjesno i savjesno činjenja, a potom i činjenje dova, kazao je muftija Dedović.

Imamo puno neiskorištenih potencijala i mogućnosti. M. Smajkić

- Nama je živjeti islam i njegove vrijednosti u svakom vremenu i u svim okolnostima, i u radosti, i u komforu i izobilju, i u punom zdravlju, kao i u stanju kušnje prirodnih nevolja, neimaštine, bolesti, tuge… - dodao je muftija, a potom pozvao je vjernike na investiranje u domaću proizvodnju, afirmaciju i očuvanje prirodno-historijskog nasljeđa.

U drugom dijelu hutbe osvrnuo se na ambijent i okolnosti pred predstojeće izbore u Gradu Mostaru. 

- Ovi izbori jesu prekretnica da se Mostar konačno pokrene i uredi kao grad civilizacijskih standarda i evropskih vrijednosti s poštivanjem prava svih njegovih naroda i građana, bez ikakve diskriminacije ili straha od dominacije.

Takav Mostar kojemu težimo i u koji čvrsto vjerujemo da je moguć, traži pamet, mudrost i volju onih koji će stati pred biračko tijelo naroda i tražiti njegovo povjerenje, da se okupe oko jednog jedinstvenog cilja i interesa, koji nije uskostranački. Ideja Mostara mora nadilaziti pojedince, stranke i politike. Mi želimo perspektivni i prosperitetni Mostar - istakao je muftija.

Razvijati cijeli grad

Buduća uprava Grada Mostara, kako je naglasio, treba da razvija cijeli grad, da jača međunacionalnu koheziju i međukulturnu saradnju, da daje podršku međureligijskom dijalogu u prijateljskoj atmosferi upoznavanja i poštovanja, a ne u atmosferi nekulture i napetosti.

- Fragmentiran i usitnjen politički kapacitet ne vodi Mostar u budućnost. Podjele vode samo sitnom interesu, a upropaštavaju generacijsku priliku da ova sredina krene naprijed i kao takva bude primjer i ostatku države - upozorio je muftija.

Tumačeći propise hadža i kurbana muftija je u bajramskoj hutbi apostrofirao kako je krajnji smisao ovih obreda zahvalnost, međusobna ljubav i solidarnost preko čega se dostiže Božja milost i blizina.

Krajnji smisao obreda su zahvalnost, međusobna ljubav i solidarnost. M. Smajkić

- Put u Božiju milost i blizinu ostvaruje se preko milosti i bliskosti s Njegovim stvorenjima. Klanjem kurbana i dijeljenjem kurbanskog mesa dostižemo stepen (takvaluka) bogobojaznosti. Tim činom potvrđujemo da smo spremni žrtvovati dio svoga dunjaluka, u ime Allaha, za našu Vječnost.

Taj čin nas mijenja i popravlja, potvrđuje naše požrtvovanje, ljubav, istrajnost, vjernost, puninu i smisao života i vjere - kazao je muftija.

Na kraju hutbe pozvao je vjernike da vode računa o svom zdravlju i zdravlja drugih, da se pridržavaju propisanih mjera zaštite i opreza, da ostanu posvećeni izgradnji čvršćih unutar-porodičnih veza, pažnje i razumijevanja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.