SVETI BLAGDAN

Imam Sultan Ahmedove džamije u Zenici Enes ef. Beganović: U danima Bajrama pozivam vas da pomognete sebi i drugima

Bajram-namaz klanjan je i u džamijama širom Medžlisa islamske zajednice Zenica

Avaz.ba
31.07.2020 08:04

Bajram-namaz Zenica

Foto: A. DURGUT / PIXSELL

Bajram-namaz klanjan je i u džamijama širom Medžlisa islamske zajednice Zenica, a centralna svečanost održana je u Sultan Ahmedovoj džamiji u centru grada gdje je više stotina vjernika klanjalo na otvorenom.

Imam Sultan Ahmedove džamije Enes ef. Beganović prije klanjanja Bajram-namaza dao je uputstva vjernicima da ispoštuju fizičku distancu i da nose zaštitne maske nakon čega je klanjan i namaz kojeg je predvodio savjetnik Reisul-uleme Ejub ef. Dautović.

- U ovim trenucima dok klanjamo bajram-namaz, nikada manja grupa hadžija nije obavljala obrede hadža. Tužno je gledati da Božju kuću posjeti toliko malo vjernika, ali je čast da je među njima i jedan Bošnjak, naš Zeničanin. Ovaj Bajram iščekujemo u velikom iskušenju, svi sadržaji u našim životima su se promijenili i svi hodimo putem kojim nismo prošli. Moramo se prilagoditi situaciji u koju smo bačeni. Preživjeli smo mnogo veće probleme pa ćemo i ovo. Teorije zavjere treba staviti u stranu i postaviti sebi pitanje kako štetu po zdravlje, ekonomiju i djecu učiniti manjom - naglasio je Dizdarević. 

Pojasnio je da dijeljenjem postajemo ljudi, a da grabljenjem postajemo nasilni, gdje se cijeni grubost i bahatost, a ne vrijednosti morala i pravde.

- U danima Bajrama pozivam vas da pomognete sebi i drugima, da čuvate sebe i druge od sebe. Poštivanjem mjera ne pokazujemo strah za sebe već odgovornost za druge. S ovim riječima vam čestitam Bajram - Bajram Šerif Mubarek Olsun - kazao je zenički muftija.

Komentari

NA VRH