PRAZNICI

Peštalić: Posjetite majke Srebrenice, njima nema ko otvoriti vrata

Centralnu bajramsku manifestaciju u centru grada predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Damir ef. Peštalić

S. Smajlović / Avaz.ba
31.07.2020 08:20

Bajram-namaz klanjan i u srebreničkoj općini

Foto: S. Smajlović

Uz pridržavanje mjera zaštite od pandemije koronavirusa i uputa Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na području srebreničke općine bajram-namaz klanjan je u sedam od 22 obnovljene džamije.

Klanjalo se u Potočarima, Sućeskoj, Osmačama, Osatu, Dobraku, najudaljenijem planinskom selu Luci i Bijeloj džamiji, u centru grada, gdje je održana centralna bajramska manifestacija koju je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Damir ef. Peštalić.

  • Ne smiju se zaboraviti majke Srebrenice
    Ne smiju se zaboraviti majke Srebrenice Foto: S. Smajlović

U kratkoj hudbi, efendija Peštalić je vjernike podsjetio na propisno klanje kurbana te nabrojao lokalitete za predaju kurbanskih kožica.

- Kurbane podijelite komšijama i prijateljima, bilo koje vjere. Nemojte zaboraviti tokom Bajrama, pored roditelja, rodbine, komšija i prijatelja, posjetiti stare i iznemogle u svom mjestu, a posebno majke Srebrenice, kojima nema ko otvoriti vrata - poručio je ef. Peštalić. 

  • Vjernici su se pridržavali mjera zaštite
    Vjernici su se pridržavali mjera zaštite Foto: S. Smajlović

Lijepo vrijeme poslužio je da se bajram-namaz mogao klanjati u džamijskim avlijama.

U unutrašnjem dijelu bilo je onoliko vjernika koji su se u safovima, uz nošenje zaštitnih maski, mogli strogo pridržavati mjera distance.  

Komentari

NA VRH