TREBINJE

Sadik ef. Fazlagić: Mubarek dane provedimo u zdravlju i rahatluku

Hadž i kurban nas vežu za mnoge Allahove poslanike koji su obilježili ljudsku povijest, kaže ef. Fazlagić

Vjernici klanjali bajram-namaz. P. Mucović

Piše: P. Mucović / Avaz.ba

31.7.2020

Bajram-namaz na području istočne Hercegovine klanjan je u nekoliko džamija. Prema riječima hafiza Sadika efendije Fazlagića, Kurban ili Hadži-bajram, jedan je od dva najveća islamska blagdana, koji sa sobom donosi dvije velike i važne obaveze za sve muslimane svijeta.

Prva je hadž, peta islamska dužnost za sve one koji su u mogućnosti, a druga je prinošenje žrtve u ime Allaha dž. š., odnosno klanje kurbana.

- Hadž i kurban nas vežu za mnoge Allahove poslanike koji su obilježili ljudsku povijest. To su dani u kojima pokazujemo svjesnost Božije naredbe i Njegove blagodati prema nama, čijim izvršavanjem mi svjedočimo svoju pripadnost islamu, pokoravamo se Božijoj naredbi i time čuvamo svoju vjeru islam - pojasnio je vrijednost Bajrama efendija Fazlagić.  

Čuvati svoje, ali i zdravlje drugih. P. Mucović

Čestitajući Bajram okupljenim vjernicima u Osman-pašinoj džamiji u Trebinju efendija Fazlagić je poručio da se ovogodišnji Kurban-bajram dočekuje u vremenu pandemije koronavirusa, koja je zahvatila cijelu planetu.

- Svjesni situaciju u kojoj se nalazimo i koja nas okružuje, ove mubarek bajramske dane provedimo u okrilju Božije milosti, čuvajući svoje zdravlje, zdravlje svoje porodice, prijatelja i komšija. U tom smislu, svim muslimanima i muslimankama Trebinja, Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, čestitam mubarek bajramske dane riječima Bajram Šerif Mubarek Olsun, sa željom da ih provedu u zdravlju i rahatluku u krugu svojih najbližih, prijatelja i komšija - poručio je efendija Fazlagić.

Čestitajući Kurban-bajram vjernicima MIZ Gacko i Bileća, glavni imam MIZ Gacko, Sadet efendija Bilalić, koji je predvodio bajram-namaz u Kuli Fazlagića, istakao je da je najvrednije što postoji na svijetu, čovjek.

Najvrednije što postoji na svijetu je čovjek. P. Mucović

- Najvrednije što postoji na ovom svijetu je čovjek, odnosno ljudski život i svijest o njegovom čuvanju po svaku cijenu. Tome nas i kurban uči, jer prinošenje žrtve služi da bi se ljudi međusobno povezali, jedni drugima približili kroz dijeljenje i međusobno pomaganje.

Na današnji dan povedimo računa o onima koji su u potrebi kako bi i oni osjetili radost ovog velikog blagdana za muslimane te kako bismo svoje komšije i prijatelje, bez obzira na njihovu pripadnost, počastili i podijelili radost Kurban-bajrama. Bajram Šerif Mubarek Olsun - poželio je efendija Bilalić.

Bajram-namaz na području Bileće klanjan je u džamiji na Planoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.